Avrasya Tüneli resmi törenle hizmete girdi. İki kıtayı boğazın derinliklerinde birleştiren dev tünelin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım birlikte katıldı.

Tünelin geçiş ücreti ne kadar olacak?

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Yılbaşına kadar tünelin geçiş ücreti 15 TL olacak ve gelir şehit ailelerine aktarılacak” dedi. Yılbaşından sonra uygulanacak olan ücret tarifesi daha sonra açıklanacak.

Dolar kuruna bağlı ücretlendirmenin yapılacağı tünelden daha önce geçiş ücreti olarak otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV rakamları belirlenmişti. Ayrıca tünelden geçmek isteyenler her iki yönde de ödeme yapacak.

Araç geçişleri ne zaman başlayacak?

Dev proje resmen hizmete açılsa da araç geçişleri bugün değil 22 Aralık sabahı saat 07.00’den itibaren başlayacak. Tünel açıldıktan sonra 30 Ocak’a kadar 24 saat değil, belli bir süre hizmet verecek. Bu tarihe kadar günde 14 saat (07.00-21.00) hizmet verecek olan tünel, 30 Ocak’ta 24 saat esaslı çalışma sistemine geçecek.

Tünelden hangi araçlar geçebilecek?

Yüksekli sınırı 2,8 metre olan tünelden sadece otomobiller ve minibüsler geçebilecek.

Geçişlerde HGS VE OGS kullanılacak

İki gidiş ve iki geliş imkânı sunan tünelin ilk etapta 120 bin ila 130 bin aracın boğazdan geçişini sağlaması bekleniyor. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak ve araçtaki yolcuların ayrıca ödeme yapmasına gerek kalmayacak olan tünelden geçişler köprülerde olduğu gibi HGS ve OGS ile gerçekleşecek.

Tünel içinde azami hız limiti 70 km

Tünel sayesinde iki yaka arası yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar düşecek. Ancak Avrasya Tüneli’nden geçecek araçlar için azami hız 70 km’den fazla olamayacak.

Tünel 14,6 kilometre uzunluğunda

Kazlıçeşme-Göztepe hattın üzerindeki trafik yoğunluğunu hafifletmesi beklenen Avrasya Tüneli’nin güzergâhı, toplam 14,6 kilometrelik mesafeyi kapsıyor. Tünelin denizin altındaki kısmı 5,4 kilometre. Boğaz sularının tabanının altına inşa edilen iki katlı tünel özel bir teknolojiyle inşa edildi. İleri teknolojinin getirdiği imkânların kullanıldığı projede iki tünel arası bağlantı tünelleri de inşa edildi. Tünelin en derin noktası ise deniz seviyesinden tam 106 metre aşağıda yer alıyor.

9 şiddetinde depreme dayanıklı

Projede fay hatlarına mesafesi dikkate alınan tünel richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak sağlamlıkta inşa edildi.

Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak Avrasya Tünelinde her nokta 7 gün 24 saat kapalı devre kamera sistemi izlenecek. Ayrıca tünelde, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak.

Peki dev tünel kaça mal oldu ve kim işletecek?

İnşasında son teknoloji ürünü teknik ve metotların kullanıldığı Avrasya Tüneli projesine toplamda 1,2 milyar dolar harcandı. Tüneli 24 yıl süreyle işletecek olan şirket ise projeyi tamamlayan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ). 2009 yılında Avrasya Tüneli’ni gerçekleştirmek üzere kurulan şirketin Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri iki eşit ortağı konumunda.

60 bin metrekare deniz dolgusu

Büyükşehir’den yapılan açıklamada proje kapsamında bölgeye 60 bin metrekare deniz dolgusu, 15 bin metre yaya yolu, uluslararası standartlarda bisiklet yolu, 320 bin metrekare yeşil alan, yürüyüş yolları yapıldığı bilgisi verildi. Yine proje kapsamında yeni yolların yapılması için 70 bin ton asfalt döküldüğü ayrıca 350 adet aydınlatma direği dikildiği belirtildi.

Editör: TE Bilisim