Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Son 10 yılda derinden sarsılan Türk-Yunan ilişkilerini 2000’lerdeki olumlu atmosfere çevirme yolunda önemli bir fırsat kaçtı. Yunan makamlarının resmi talebi üzerine, Cibuti’de mahsur kalan 3 Yunan denizci, Türkiye’nin Cibuti Büyükelçiliğinin yardımıyla önceki gün Türk Hava Yolları’na (THY) ait tahliye uçağıyla Türkiye’ye getirildi. Türkiye’de ilk kez Diriliş Postası aracılığıyla duyurulan gelişmede 3 denizci, Nevşehir’de uçaktan indikten sonra Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği’ne ait özel bir araçla Edirne’deki İpsala sınır kapısına götürüldü.

TEŞEKKÜR CİBUTİ’YE!

Böylece 3 Yunanistan vatandaşlının ülkelerine götürülmesi sürecinde Türkiye kilit rol oynadı. Ancak bu gelişme, Ege’nin karşı kıyısında çok farklı şekilde duyuruldu. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Denizcilerimiz Dışişleri Bakanlığımız ve Gemicilik Bakanlığımızın başarılı işbirliğiyle yurda dönmüştür. Cibutili mevkidaşıma ve tüm ilgili Cibuti makamlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye veya THY’ye ait hiçbir detaya yer vermedi.

Yunan Bakan, Türkiye’nin süreçteki önemli payını görmezden gelirken, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye 2 bölümde geçiyor. Birinci kısımda”Gemicilerimiz dün (önceki gün) Cibuti’den Türkiye’nin Nevşehir kentine havayoluyla gitmiş, kendilerini burada Ankara Büyükelçiliğimizden yetkililer karşılamıştır” deniyor ancak “havayoluyla gitti” kısmında THY’ye dair hiçbir detay paylaşılmıyor. Açıklamanın son bölümünde Türkiye’ye ikinci defa yer verilen ifadelerde ise “Fransız Büyükelçiliği sürece çok ilgi gösterdi. Cibuti’deki Türkiye Büyükelçiliği yetkililerinin doğrudan müdahil olması da önemliydi” deniyor. Dolayısıyla Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye veya THY’ye doğrudan bir teşekkür ifadesi kullanmıyor…

FOYALARI MEYDANA ÇIKMAMIŞ OLDU

Hal böyle olunca “Yunan makamları, Türkiye’nin adını gerektiği gibi duyurup, denizcilerin kurtarılmasına önemli payı olduğu ifade etselerdi, iki ülke ilişkilerinde beyaz sayfa açmak için ortam doğabilir miydi” sorusu akıllara geliyor. Nitekim gelişme, Yunan medyasında da Türkiye’nin payı ya en aza indirgenmiş bir şekilde haberin sonunda 1-2 cümleyle verildi ya da Ankara’ya hiç değinilmedi… Böylece Türkiye’nin gece gündüz Yunanistan ile uğraştığını sanan, Ankara’nın tek derdini Atina olduğunu aşılayan geleneksel Yunan medyası propagandası zarar görmeden bu süreç atladıldı.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN TEPKİ

Yunan makamlarının Türkiye’yi yok sayan tavrı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından tepkiyle karşılandı. Tepkisini twitter üzerinden yaptığı paylaşımla dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Bari insani konuları siyasete alet etmeyin. Üç Yunan Denizciyi teşekkür etmeniz için değil, insani görevimiz olduğu için memnuniyetle Cibuti’den getirdik” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim