Yenidoğan veya biraz büyük bebeklerin sık sık hıçkırmaları, bazen onları yorup takatsiz bırakabiliyor. Bebeklerin, dakikalarca süren hıçkırık nöbetleri nedeniyle siniri bozulurken, ağlayıp durumu ebeveynleri için daha da zorlaştırmaları ve ufak çaplı telâşa yol açmaları da kaçınılmaz olabiliyor. Peki, bebeklerde hıçkırık neden olur, sebepleri nelerdir, bebeklerde hıçkırık nasıl geçer? Ebeveynler tüm bu soruların yanıtını bulmak amacıyla sık sık sanal ortamda araştırma yapma ihtiyacı duyuyor. İşte bu nedenle Diriliş Postası Gazetesi olarak, ‘bebeklerde hıçkırık nedenleri’ ve ‘hıçkırık nasıl geçer’ sorusunun yanıtı üzerine kısa bir içerik derledik. İçeriğimizden yararlanarak birkaç pratik yöntemi uygulayabilirsiniz. Peki, Bebekler neden hıçkırır? Yenidoğan bebek neden hıçkırır, nasıl geçer? İşte detaylar!..

Hıçkırık nedir, Bebekler neden hıçkırır?

Bebekler neden hıçkırır sorusunu yanıtlamadan önce genel olarak hıçkırığın nedenini açıklayacak olursak; Hıçkırık karın boşluğu ve göğüs boşluğu arasındaki diyaframın kasılması sonucu meydana gelen bir reflekstir.

Yeni doğan ve biraz daha büyük bebeklerin sık sık hıçkırmaları normal karşılanmaktadır. Bu durum, bebeklerin sindirim sistemi gelişiminin yolunda gittiğini göstermektedir.

Özellikle biberonla beslenen bebekler başta olmak olmak üzere bebeğin beslenirken çok fazla hava yutması, doyması veya gazının olması gibi sebepler de ardı arkası kesilmeyen hıçkırıklara yol açabilmektedir.

Bebeğin heyecanlanması da hıçkırığa neden olan bir diğer sebeptir denilebilir.

Yenidoğan ve bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?

Bebeklerin dakikalarca hıçkırmasına engel olmanın kesin bir çözümü olmasa da, minikleri bu yorucu eylemden kurtarmak için uygulanabilecek birtakım yöntemler bulunmaktadır. Şöyle ki;

Bebeklerde hıçkırığı geçirmek için; Hıçkırık tuttuğu sırada bebeğinizi emzirebilir ve ardından onu dik tutup sırtına masaj yapmak suretiyle rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Hıçkırığı önlemek için uygulayabileceğiniz bir yöntem ise; Bebeğinizin tek seferde çok fazla süt emerek aşırı tokluk durumunun önüne geçmek ve sık aralıklarla azar azar süt emmesini sağlamaktır.

Bebeğinize az miktarda su içirmek de bir çözüm yöntemi olarak zikredilebilir ancak yeni doğan bebeğe su vermemek gerektiği unutulmamalı, su verme yöntemine bebek yeterince büyükse başvurulmalıdır.

Bebeğiniz büyüdükçe ve iç organları geliştikçe sık sık hıçkırma durumları da azalacaktır. Eğer bebeğiniz uyku ya da beslenmesini etkileyecek derece sık hıçkırmıyorsa telaşlanmadan çocuğunuz için bu durumu eğlenceli hale getirebilir, bu sevimliliğinin keyfini çıkarabilirsiniz…

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Editör: Emre Şentürk

e-mail: [email protected]

Editör: TE Bilisim