Diriliş Postası Gazetesi Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Mültecileri işgalci olarak gören Yunanistan’da “Allah’ın sopası yok” dedirtecek bir gelişme yaşandı. Nitekim Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyenler için sınırları 29 Şubat’ya açmasıyla Türk-Yunan ilişkileri yeni bir krize girmişti.

Yunanistan, “Avrupa sınırlarını koruyorum” parolasıyla ortalığı ayağa kaldırarak ülkesinde bitmek bilmeyen savaşlardan kaçan, daha iyi bir hayat için Batı Avrupa’ya gitmek isteyen insanları “işgalci” ilan etmişti. 10

BİN ARNAVUT GELEMİYOR

1 Mart itibariyle iltica başvurularını askıya almıştı. İşte böyle bir tutum içindeki Yunanistan’da, koronavirüs önlemleri nedeniyle Arnavutluk ile sınırlar geçtiğimiz hafta kapatıldı. Bu durum, tarım faaliyetleriyle ünlü Kuzey Yunanistan’da üretime sert bir darbe vurdu çünkü tarlalarda çalışan yaklaşık 10 bin Arnavut gelemeyince mahsulleri işleyecek kimse kalmadı.

SINIR BELİRSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR

Tarlaları öylece kalan üreticiler, koronavirüs önlemleri nedeniyle sınırların ne zaman açılacağının belirsizliğini koruması üzerine Yunanistan Tarım Bakanlığı’ndan destek istedi.

Çarpıcı bir çözüm önerisi işte bu görüşmelerin ardından çıktı: Arnavutluk’tan gelemeyen 10 bin işçinin yerine Yunanistan’daki mültecilerden işçiler bulunsun, sınırlar açılana kadar mülteciler çalışsın, sınırlar açılınca ilk fırsatta Arnavutlar geri getirilsin.

ÜRETİCİYİ TATMİN ETMEDİ

Uzun yıllardır tarla işlerinde faaliyet gösteren ve alanında bilgili Arnavut işçilerin yerine mültecilerin tarlalara gönderilmesi fikri üreticileri başta tatmin etmese de, yapacak başka bir şey olmadığı için kabul edildi. Veria, Alexandria gibi Kuzey Yunanistan şehirlerinde kalan mültecilere başvuru imkanı sunularak birkaç ay için dahi olsa sabit gelir imkanı oluşturulacak.

BATMAKTAN ONLAR KURTARACAK

Türkiye’den sınır kapısına dayanan mültecileri tehdit ve işgalci gibi ifadelerle tanımlayan Yunan siyasi aklı, hiç de iyi ilişkilere sahip olmadığı Arnavutluk ile sınırlar kapatılınca “işgalci”lere mahkûm oldu. Yunan tarımının çökmesi, “işgalci”lerin eliyle önlenecek. Mülteciler, üretim alanında büyük sorunlar yaşayan Yunan ekonomisinin temel kalemlerinden birini batmaktan kurtaracak.

Sınırları kapatma kararı alan Yunanistan’da, daha önce şartların oldukça kötü olduğu kamplara yerleştirilen mülteciler tarım sektörü için umut oldu.

Editör: TE Bilisim