KYK başvuru formunu dolduranlar öğrenciler başvurularını tamamlamak için formdaki “mükellef bilgileri nedir KYK mükellef bilgileri nasıl doldurulur” sorularının cevabını arıyor. Vergi Usul Kanunu’nun 8. Maddesi göre vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi anlamına geliyor. Yani KYK burs başvurularında da şahısın kendisinin ya da anne-babasının vergi mükellefi olup olmadığı, vergi mükellefi ise, sunulan seçeneklerden hangisinin olduğunun belirtilmesi gerekiyor. KYK bursunda vergi mükellefiyeti ile ilgili merak edilenler haberimiz içerisinde yer alıyor.

KYK BURSUNDA VERGİ MÜKELLEFİYETİ NEDİR?

Anne veya baba ya da öğrencinin kendisi esnaf ise, herhangi bir ticaretle uğraşıyorsa, yahut kendisine ait işyeri için vergi ödüyorsa kendisi, babası veya annesi mükellef olarak seçiliyor. Akabinde Basit Usulde Vergi Müekllefi mi, Gerçek Usulde Vergi Mükellefi mi, Şirket hissedarı mı seçeneklerinden birinin seçilmesi gerekiyor. Hangi türde mükellef olunduğu muhasebe kayıtlarından öğrenilebiliyor.

KYK MÜKELLEF BİLGİLERİ NASIL DOLDURULUR?

Haberimizde, KYK mükellef bilgileri nasıl doldurulur konusunda sizlere yardımcı olacağız. Öncelikle, anne veya babamız esnaf değilse veya ticaretle uğraşmıyorsa KYK mükellef bilgileri doldurma kısmınık boş geçip devam et diyebiliriz. Anne veya babamız esnafsa, kendisine ait bir iş yeri varsa ve vergi dairelerine vergi ödüyorsa doldurma formundaki mükellef kısmından babam veya anne seçeneklerinden hangisinin adına iş yeri varsa onu seçiyoruz. Ardından mükellefiyet türü seçeneklerinden birini seçerken baba veya annenizin muhasebe departmanından hangisini seçeceğinizi öğrenebilirsiniz. Mükellefiyet Türü alanında 3 seçenek vardır, şöyle:

Basit Usülde Vergi Mükellefi: Daha çok küçük esnaflar için,

Gerçek Usülde Vergi Mükellefi: Büyük esnaflar, yani alışverişin fazla yapıldığı ve yıllık gelir gideirn çok olduğu yerler,

Şirket Hissedarı:

Bu seçenekleri seçmeden önce Mükellefiyet Türü’nün  muhasebeci ile konuşarak Basit Usülde Vergi Mükellefi mi, Gerçek Usülde Vergi Mükellefi mi veya Şirket Hissedarı mı olduğunu öğrenebilirsiniz.

Seçeneklerden doğru olanı öğrendikten sonra seçimimizi gerçekleştiriyoruz. Eğer kendi vergi mükellefiyetiniz de varsa hemen ardından ikinci seçenek olarak yine mükellefiyet türü kısmından “Kendim” seçeneğini seçiniz ve hemen altındaki tabloya ekle butonuna tıklayınız.

Editör: TE Bilisim