Nevada Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rafik Beekun katılımcılara ‘’Uygulamalı Karar Alma: Paydaş Perpektifi’’ konulu konferansta iş dünyasının küresel trendlerini, beklenti ve yönelimlerini etik ilke ve uygulamalar ekseninde değerlendirildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin 16 konferanstan oluşan “Bilim ve Toplum Buluşmaları” programının ilk konuğu ünlü akademisyen Prof. Dr. Rafik Beekun oldu. Prof. Beekun, “Uygulamalı Etik Karar Alma: Paydaş Perspektifi’’ (Applied Ethical Decision-Making: A Stakeholders Perspective)” başlıklı konferansıyla iş dünyası temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.

KONFERANSA KİMLER KATILDI?

Büyük ilgi gören ve tamamen dolu salonda gerçekleşen konferansa, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi ve İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdül Halim Zaim ve Prof. Dr. Necip Şimşek, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve farklı üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. YÜCEL OĞURLU

“Uygulamalı Etik Karar Alma: Paydaş Perspektifi’’ Konferansının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu, “Bilim ve Toplum Buluşmaları’’ adı altında yeni bir konferanslar dizisine başladıklarını belirtti ve başta protokol olmak üzere tüm katılımcılara teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Oğurlu sözlerini şu şekilde tamamladı:

Bu konferanslar dizisinde dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenleri ağırlayacağız. İlk konuğumuz Prof. Dr. Rafik Beekun daha önce de üniversitemize Fulbright Bursu kapsamında gelip önemli katkılarda bulunmuş, dersler vermişti. Kendisi olağanüstü bir şahsiyet. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörlüğünü yaptığım dönemde de Prof. Dr. Beekun’u Bosna’da ağırlamıştık. Orada da öğrencilerimize ücretsiz dersler verdi, sertifika programları yaptık. Bir kez daha davetimizi kabulü için kendisine teşekkür ediyorum.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim de yeni başladıkları bu konferanslar dizisinin akademisyenler, öğrenciler ve toplumun bilimsel gelişimine önemli katkı sağlayacağını vurguladı ve Prof. Dr. Rafik Beekun’un akademik geçmişi ile uzmanlık alanlarının dünyadaki önemine ilişkin bilgiler verdi.

“İŞLETMENİZİ YÖNETMEK İÇİN BİR DİZİ ETİK KURAL KULLANIN”

Sunumuna örnek bir olayla başlayan Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rafik Beekun, sınıfta unutulan bir I-pod’u bulan ve o sırada yalnız olan bir kişinin cihazı ne yapacağı ile ilgili yaşayacağı çelişkili durumu irdeledi, ‘’İnsanlar her zaman doğru olanı yapmazlar. Sorumlu karar vermenin yanlış gidebileceği birçok yol var. Bazen insanlar elbette etik dışı bir şey yapmayı seçebilirler. Ahlaksız seçimler ve etik dışı davranış olasılığını küçümsememeliyiz. Sorumlu karar alma ve davranışa ilişkin birçok engel var’’ dedi.

Prof. Dr. Beekun önerilerini de, ‘’İyi” insanların etik olmayan davranışlarda bulunma nedenlerini anlayın. Etik olarak sorumlu karar alma sürecini tanımlayın. Bu modeli iş dünyasında etik ikilemlere uygulayın. İşletmenizi yönetmek için bir dizi etik kural kullanın’’ cümleleriyle sıraladı.

ETİK KARAR VERME SÜRECİ

Gerçekleri belirleyin. İlgili etik sorunları belirleyin. Paydaşları tanımlayın ve durumu onların bakış açısından da değerlendirin. Mevcut alternatifleri göz önünde bulundurun. Bir kararın paydaşları nasıl etkilediğini, karşılaştırmayı ve tartmayı düşünün. Bir karar verin. Sonuçları izleyin.

Prof. Dr. Beekun, karar vermede sorumluluk sahibi olanların kararlarının etkilerini değerlendirmek, sonuçlarını izlemek, sonuçlarını öğrenmek ve gelecekte benzer zorluklarla karşılaştıklarında eylemlerini buna göre değiştirmekle yükümlü olduklarını da vurguladı.

KONTROL LİSTESİ

İş kararının etik doğasını değerlendirmeye yönelik bir kontrol listesi de paylaşan Prof. Dr. Refik Beekun, bu listede şu sorulara yer verdi:

Sorunu doğru tanımladınız mı? Çitin diğer tarafında durursanız sorunu nasıl tanımlarsınız? Bu durum ilk başta nasıl meydana geldi? Birey ve bu kuruluşun bir üyesi olarak sadakatinizi kime ve neye veriyorsunuz? Bu kararı verme niyetiniz nedir? Bu niyet olası sonuçlarla nasıl karşılaştırılır? Kararınız veya eyleminiz kime yardım ediyor veya yaralıyor? Kararınızı vermeden önce problemi etkilenen taraflarla görüşebilir misiniz? Konumunuzun şu anda göründüğü kadar uzun bir süre için geçerli olacağından emin misiniz? Kararınızı ya da eyleminizi patronunuza, yönetim kuruluna, akranlarınıza, astlarınıza, ailenize, bir bütün olarak topluma nitelendirebilir misiniz? Eğer anlaşılırsa, eyleminizin sembolik potansiyeli nedir? Ya yanlış anlaşılırsa? Hangi şartlar altında istisnalara izin verirsiniz?

PROF. DR. BEEKUN’A PLAKET

Büyük ilgiyle izlenen konferanstan sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi ve İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, konuşmacı Prof. Dr. Rafik Beekun’a bir teşekkür plaketi verdiler.

PROF. DR. RAFİK BEEKUN KİMDİR?

İş dünyasının üniversitesi olan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde ‘’Bilim ve Toplum Buluşmaları’’ dizisinin ilk konferansını veren Prof. Dr. Rafik Beekun, Nevada Üniversitesi’nde Yönetim, Etik ve Strateji Profesörü olarak görev yapıyor. Prof. Dr. Beekun, lisans derecesini 1978 yılında Columbia Üniversitesi’nde, yüksek lisans derecesini ise 1979 yılında yine Columbia Üniversitesi’nden aldı.

İşletme Yönetimi alanında yaptığı ikinci yüksek lisansını ise 1983 yılında University of Texas bünyesinde tamamladı. Prof. Rafik Beekun, doktora çalışmasını 1988 yılında University of Texas’da bitirdi.

Üniversite of Nevada Kurumsal Yönetim ve İş Ahlakı Merkezi Eş Direktörlüğü ve Sosyal Bilimciler Derneği Başkanlığı görevlerini de yürüten Prof. Beekun, etik, iş ahlakı, stratejik planlama alanlarında yaptığı dünyaca ünlü çalışmalar ile tanınıyor. Prof. Beekun’un başlıca eserleri şu şekilde:

Islamic Business Ethics, Leadership An Islamic Perspective, Strategic Planning and Implementation for Islamic Organizations, Business Ethics.

Editör: TE Bilisim