Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

2021 senesi Schengen vizesi için gereken belgeler şöyledir:

Başvuru formu (Ülkeden ülkeye göre değişmektedir.) Vize ücreti dekontu Kimlik fotokopisi 2 adet biyometrik fotoğraf Güncel ve eski pasaportlar Önceden alınan Schengen vizelerinin kopyaları Uçak ve otel rezervasyonları Seyahat sigortası Davet mektubu Maddi anlamda seyahat elverişlilik için gösterilen ek belgeler (banka hesap dökümleri, gelir durumunu gösteren bir belge, araba ya da konut tapuları vs.)

Herkesten ortak olarak istenen Schengen vizesi evrakları bunlardır. Başvuru koşulları ve bu işlem esnasında gereken belgeler ülkeden ülkeye göre farklılık gösterebilir. Kişinin sosyal durumu da başvuru şartlarını etkiler. Çalışan, öğrenci, emekli ya da işverenler için farklı belgeler talep edilebilir.

Çalışan ve İşveren Kişiler Schengen Vizesine Nasıl Başvurur?

İşverenler ve çalışanlar için Schengen vizesi aşağıdaki belgeleri gerektirir:

İş yeri tarafından yazılmış vize talep dilekçesi

Vergi levhası Bireysel ve güncel faaliyet belgesi Ticaret Sicil Gazetesi kopyası Sigortalı işe giriş evrakı SGK hizmet dökümü Maaş bordrosu Şirket için faaliyet belgesi

Schengen Vizesi Niçin Alınır?

Schengen vizesi kullanım amacı en temelde Avrupa’da özgürce seyahat edebilmek içindir. Bu vizeye sahip kişiler Schengen üyesi ülkeler arasında kısıtlı bir süre zarfında diledikleri gibi geçiş yapabilirler. Genellikle seyyahlar tarafından kullanılan bu vize aynı zamanda iş insanları ve öğrenciler tarafından da tercih edilir. Her yıl milyonlarca kişi tarafından kullanılan bu vize dünyanın en büyük serbest seyahat bölgesini oluşturarak kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlar. Bu vizede gümrük kontrolleri yoktur. Sadece pasaport ve vize gösterilerek ülkeler arası geçişler hızlı bir şekilde yapılır. Bu geçişler esnasında gümrük görevlilerinin pasaportlara damga vurduğundan emin olmak gerekir. Damgasız pasaportlar cezai işlem gerektirir hatta pasaport sahiplerinin gözaltına alınmasına yol açabilir. Sadece Schengen ülkelerine mensup olmayan ülkelerin vatandaşları bu vize imkanından faydalanabilir. Bahsi geçen ülkelerin vatandaşlarının bu Schengen vizesi için başvurmasına gerek yoktur.

Schengen ülkeleri hangileridir?

Schengen vizesi alınabilen ülkeler arasında şunlar yer alır:

Belçika Avusturya Çek Cumhuriyeti Danimarka Estonya Finlandiya Fransa Almanya Yunanistan Macaristan İzlanda İtalya Letonya Litvanya Lüksemburg Malta Hollanda Norveç Polonya Portekiz Slovakya İspanya İsveç İsviçre Lihtenştayn

Schengen Vizesi Ne İşe Yarar?

Schengen vizesi kullanım amaçları şu şekilde listelenebilir:

İş gezisi

Maksimum 90 günlük eğitim, seminer, konferans ya da kariyer etkinliği Akraba ve tanıdık ziyareti Tıbbi sebepler Turizm ya da tatil Resmi ziyaret Kültür, sanat ya da sportif faaliyetler Başka bir bölgeye aktarma yapma

Bu vizeyi kullanma gerekçeleri arasında en sık gözlemlenen sebep seyahattir. Kısa sürede fazla sayıda yer görmek isteyen gezginler bu vizeden yararlanırlar. Interrail programıyla bu vizeyi birleştirerek kısa sürede pek çok ülke görmek mümkündür.

Schengen Vizesine Nasıl Başvurulur?

Schengen vizesine başvuru işlemleri şöyle yürütülür:

Uyruk ve seyahat sebebi göz önüne alınarak vizeye ihtiyaç olup olmadığı netleştirilir. Seyahat planı detaylı bir şekilde hazırlanır (kalınacak gün, gidilecek ülkeler vs.). Uçuş seyahat planı tedarik edilir. Seyahat sigortası kontrol edilir. Kalacak yerlerin onaylandığına dair konaklama belgesi alınır. Herhangi bir Schengen konsolosluğundan vize randevusu alınır. Yetişkinler için 80 Euro’luk vize bedeli ödenir (Çeşitli özel durumlarda vize bedeli azalır ya da sıfıra düşer).

Bu vize çeşidi kendi arasında çeşitli sınıflara ayrıldığı için kişiler kendi durumlarına uygun başvuru koşullarını araştırmalıdır. Kişinin eğitim durumu, çalışma hayatındaki yeri ve yaşı vize üzerinde etkili olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim