Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu(HAK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu(TİSK) bir araya gelerek Kovid-19 salgını sonrası yeni normalleşme sürecine ilişkin ortak taleplerin açıkladı.

KRİTİK 5 TALEP

Kısa çalışma ödeneği ve diğer birçok düzenlemeyle, çalışanın ve işverenin yanında olan hükümete teşekkür eden işçi ve işveren sendikaları ortak açıklamalarında şu taleplerde bulundu:

• 3 ay süreyle uygulanmasına karar verilen kısa çalışma ödeneği, yeni normalleşmeye geçiş programıyla uyumlu hale getirerek 2020 yılsonuna kadar imkân verilsin.

• Sigortalılık ve prim ödeme şartı aranmaksızın sadece çalışma olgusu esas alınarak tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden faydalansın.

• Kısa çalışma ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen işverenler teşvik edilsin.

• İşveren tarafından kısa çalışma ödeneği kapsamındaki çalışana yapılan ücret farkı ödemeleri gelir vergisinden muaf tutulsun.

• Toplu iş sözleşmesinin olduğu işletmeler, ilave teşviklerle desteklensin

ŞARTLARDA KOLAYLIK SAĞLANSIN

Salgın sürecinde devletin kısa çalışma ödeneği ve birçok düzenlemeyle çalışanın ve işverenin yanında olduğunun gösterildiğine yer verilen açıklamada, ‘yeni normalleşme’ sürecinin ilave tedbir ve düzenlemelerle desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “İşçi ve işveren temsilcileri olarak önümüzdeki dönemde bizlere cansuyu olabilecek bazı düzenlemeleri kamuoyunun dikkatine sunmayı bir borç biliyoruz” ifadesi kullanıldı.

HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve TİSK’in bir araya gelip yaptığı ortak açıklamada, salgın sürecinin ilk günlerinden bu yana eşgüdüm içerisinde çalışanlara olumlu yansıyacak talepleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Bakanlıklara her platformda ilettikleri vurgulanarak, ortak gayelerinin istihdamın korunması için kısa çalışma ödeneği şartlarının kolaylaştırılması olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim