Suudi Kraliyet ailesinden skandal gelişme… Osmanlı Devleti’ni “işgalci” olarak nitelendiren Suud ailesi,  sosyal medyada bunu kutladı. Bir prensin yönettiği sosyal medya trolleri Osmanlı Devleti’nin ülkedeki yeni eğitim müfredatında “işgalci” olarak nitelendirilmesini yaptıkları paylaşımlarla destekledi.

Bazı Suudi Twitter kullanıcıları Osmanlı Devleti’nin İslam Hilafetini temsil etmediğini ve işgal devleti olduğunu ifade etti. Diğer kullanıcılar ise Osmanlı’ya işgalci diyen, yeni müfredatın İhvan ve Sahve (Diriliş) ulemasının inşa ettiği bulanık medeniyeti yıktığını söyledi.

Suudi prens Saddam bin Halid El-Suud paylaştığı tweette:“Yeni eğitim müfredatı dedelerimizle savaşmış olan ve tarihte hilafeti simgelediği söylenen işgalci Osmanlı Devleti’nin gerçek yüzünü ortaya çıkararak her şeyi yoluna koymuştur. Bütün vatandaşlarımızı sevindiren bu değişikliğe sebep olan eğitim bakanlığımıza ve Dr. Hamad El-Şeyh’e teşekkür ediyoruz.” dedi. Yaptığı bu paylaşımla Osmanlı hilafetini kabul etmediğini açıkça ifade eden Suudi prens, tarihi kayıt ve vesikaları da adeta yok saydı.

Yapılan Twitter paylaşımlarında yeni müfredata göre basılmış ders kitabının bazı sayfaları da gösterildi. Suudilerle yapılan ilk savaş olan Mustafa Beg komutanlığındaki Turbe Savaşı’nın konu anlatımında Osmanlı Devleti işgalci olarak nitelendirildi. Savaşın “Osmanlı’nın hezimete uğramasıyla sonuçlandığını ve yüzlerce Osmanlı askerinin öldürüldüğünü geri kalan askerlerin ise “kahraman Suudi askerlerin” karşısında silahlarını bırakarak kaçtığı” ifadeleri yer aldı.

Şarq el- Awsat gazetesinin yazı işleri müdürü Selman ed-Douvseri ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda: “Yapılan değişikliğin siyasetle hiçbir alakası yoktur. Herhangi birisi de Osmanlı’nın Arap Yarımadasında gerçekleştirdiği ihlalleri ve suçları inkâr etmiyor. Yapılan iş nesillere öğretilmesi gereken bilgilerin verilmesidir ve şimdi Osmanlı işgalinin nesillere tüm ayrıntısıyla açıklama vaktidir.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, müfredattaki bu değişiklerin Türkiye ile Suudiler arasındaki gerginliğin tırmandığı Cemal Kaşıkçı cinayetiyle aynı zamana denk gelmesi de dikkat çekti.

Öte yandan, “Middle East Eye” internet haber sitesi, Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı bir düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ı devirme ve Türkiye’yi iç krizlerle meşgul ederek bölgesel etkinliğini azaltma gibi planların bulunduğu bir belgeyi ortaya çıkarmıştı.

Middle East Eye haber sitesinin editörlerinden David Hirst, Suudilerin, Türkiye’nin Kaşıkçı katliamındaki duruşu ve politikası sebebiyle Erdoğan ile yüzleşmek için “Stratejik Plan” adındaki entrikalarını veliaht prens Muhammed bin Selman’ın kararının ardından uygulamaya koyduklarını söylemişti.

Suud’un yeni Türkiye planı ifşa oldu: Ekonomiyi zayıflat, hükümeti düşür!Dünya

Riyad hükümeti Yemen’de iki askeri üs kuruyorDünya

Editör: TE Bilisim