Kabak çekirdeğinin faydaları hep merak edilmiştir. Bunun nedeni ise neredeyse birçok evde keyifli anların vazgeçilmez besini olmasıdır. Keyif anında en az bir avuç tüketilen kabak çekirdeği faydaları bakımından merak edilse de en çok neye iyi geliyor sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu nedenle hazırladığımız bu içerikte hem kabak çekirdeğinin faydaları konusuna hakim olacaksınız hem de kabak çekirdeği neye iyi gelir sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Kabak çekirdeğinin yararları oldukça fazla olmakla birlikte kişinin sağlığı açısından önemli noktalara değinir. Kabak çekirdeğinin faydaları aşağıda listelenmiştir:

Magnezyum açısından zengin olduğu için kemik oluşumunda önemlidir. Folisterol ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kötü kolesterol seviyesini azaltır. Bu sayede kalp krizi ve felç riski azalmış olur. Antikanser özelliği sayesinde çeşitli kanser türlerini tedavi eder. Karbonhidratın düşük olması sayesinde tip 2 diyabete karşı korur veya semptomların azalmasına yardımcı olur. İnsülin iyileştirmesi yaparak organları korur. Çinko ve demir mineralleri içermesinin yanı sıra mantar önleyici ve anti viral bir işlevi vardır. Bu sayede bağışıklığa iyi gelir.

Antioksidan ve idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını uyararak çalışmalarını sağlar. Bu sayede böbrek taşı oluşumu meydana gelmez. Yüksek bakır içeriği ile kırmızı kan hücre sayısını artırır ve kanın damardan oksijenli geçişini iyileştirir. Düşük sodyum içeriği ile de kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını iyileştirir. Prostat sağlığını korumaya yardımcı olur. Düşük çinko seviyesi sayesinde sperm kalitesini artırır.

Kabak Çekirdeği Neye İyi Gelir?

Kabak çekirdeğinin iyi geldiği noktalar aşağıdaki gibidir:

Uyku sıkıntısına iyi gelir. Göz ve cilt hastalıklarına neden olan enfeksiyonlarına kontrol altına alarak bu alanda şikayetleri engeller. Kalp ritmi ve kalp sağlığına iyi gelir. Tansiyonu dengeler. Enfeksiyon ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir. Kalp krizi ve kısmi felç oluşumunu önler. Bağırsaklarda meydana gelen parazitleri yok eder ve oluşumunu engeller. Böbrek taşı oluşumuna iyi gelir. Şeker hastalığının dengelenmesini sağlar. Ödem ve iltihapların giderilmesinde etkilidir.

Kabak Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kabak çekirdeği yağının işlevleri aşağıda açıklanmıştır:

A,B ve E vitamini içerdiğinden cildin ihtiyacını karşılar. Omega-3 ve 9 bakımından zengin olduğundan kanserli hücrelerin oluşumunu önler. Ağızda gargara yapıldığında diş etlerini güçlendirir ve diş aralarını temizler. Melatonin ve serotonin hormonlarını artıran amino asitleri içerir. Bu sayede uykuyu düzenler ve ruhsal problemleri azaltır. Ödem oluşumunu engeller.

Kabak çekirdeği faydaları gibi kabak çekirdeği yağı faydaları da oldukça önemlidir.

Kabak Çekirdeğinin Zararı Var Mıdır?

Kabak çekirdeğinin olumsuz etkileri

çok az da olsa vardır. Bunlar:

Alerjik etkilere sahip olabilir. Salatalık, karpuz gibi besinlere alerjisi olanlar kabak çekirdeği tüketmemelidir. Alerjik bünyelerin tüketimi sonucu kabak çekirdeği zehirlenmesi olabilir.

Kavrulmuş tuzlu kabak çekirdeği tüketiliyorsa, aşırı tüketilmesi sonucu vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir. Şişkinlik ve mide bulantısı yapabilir.

Yukarıda verilen zararlar kabak çekirdeği ile ilgili az bilinen bilgiler arasında yer almaktadır. Sayısız faydasının yanında yukarıda verilen zararları nedeniyle kabak çekirdeği tüketirken dikkat etmek gerekebilir.

Kabak Çekirdeğinin Kalori ve Besin Değerleri Nasıldır?

Kabak çekirdeğinin içeriği aşağıdaki gibidir:

100 gram kabak çekirdeğinde 550 kalori bulunur. 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının %18’ini karşılar. Magnezyum, manganez, kalsiyum ve demir mineralleri içerir. Lif içerir. A ve C vitaminleri içerir ve vitamin açısından zengindir. 100 gram kabak çekirdeğinde 25 gram protein bulunur. Günlük protein ihtiyacının %18’ini karşılar. 1 avuç kabak çekirdeği tüketildiğinde 55 kalori alınır.

Yukarıda görüldüğü gibi kabak çekirdeği oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle kabak çekirdeğinin faydaları saymakla bitmez.

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Isırgan Otunun Faydaları: Isırgan Otu Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

İncirin Faydaları: İncir Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Ihlamurun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Editör: TE Bilisim