Diriliş Postası Betül Soysal Bozdoğan

Birleşmiş Milletler Küresel Mülteci Forumu’na katılmak üzere geldiği İsviçre’de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Libya Mutabakatı, Sevr’in ters köşe edilmesidir” dedi. Erdoğan, Rusya’yla ‘Suriye ve Libya için mutabık kaldıklarını’ açıklarken; sözlerini şöyle sürdürdü: “Libya Anlaşması, Türkiye’nin Akdeniz’de söz sahibi olduğunu teyit etti.”

Erdoğan, Akdeniz’de yeni adımların olacağını anlatarak, “Libya Mutabakatı’ndan sonra hareketli ve seri şekilde adımlar olacaktır. Artık ağırdan alınma durumu söz konusu değil. Bir tarafta Libya’da savaş var. Adam geliyor bir bölgeyi kuşatıyor, ateşe tutuyor. Şu anda Libya Ordusu da gereğini yapıyor. Mesela Ruslar Wagner’leri vermiş, bu adamlar orada… Şu anda Abu Dabi yönetiminin, Mısır yönetiminin uluslararası tanınırlığı olmayan Hafter’e verdiği bir destek var” diyerek süreci özetledi.

“TERÖRDEN HOŞNUTLAR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüştüklerini hatırlatarak, “Berlin Süreci’nde özellikle bulunmak istedik. Almanya ve Rusya da Libya Süreci’nde bizim gibi, Cezayir, Tunus ve Katar’ın olmasını istiyor” dedi. KKTC’ye konuşlandırılan SİHA ve İHA’ların işlevi üzerine Erdoğan, “Bunların gerekirse, sayılarını daha da artırma durumumuz söz konusu… Geçitkale’ye İHA sevkiyatı sürecektir” diye konuştu. Batı’nın Suriye’de ‘insani’ olarak sınıfta kaldığını anlatan Erdoğan, “Açık kapı politikası ahlaki sorumluluktur. Küresel sorunlar küresel işbirliği ile aşılabilir. Mülteci sorunundan kaçmak sorunu ortadan kaldırmıyor” dedi.

GÜVENLİ BÖLGE HAYATİ

Erdoğan, ‘Güvenli Bölge’ kurulmasını da “Büyük önem arz ediyor” diye tekrarladı. Erdoğan, CHP Genel Başkanı için ‘Bakar kör’ derken; sözlerini şöyle tamamladı: “Ana muhalefetin zaten huyu, sınırlarımızın dışına çıkmaya bizi mecbur eden bir olay olduğu zaman, ‘Orada ne işimiz var’ demek oluyor. Suriye’den füzeler, havan topları atılsın, biz şehitler verelim, ne olursa olsun, ‘Bizim orada ne işimiz var’ diyorlar. Bunlar zaten içeride teröristler cirit attığı zaman da böyle söylüyorlardı.”

“CHP’liler zaten terörden hoşnut”

MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi teşekkür eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kendisinin ifadeleri, Cumhur İttifakımızın sesidir” dedi. CHP Genel Başkanı için de Erdoğan, “Bakar kör” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ana muhalefetin zaten huyu, sınırlarımızın dışına çıkmaya bizi mecbur eden bir olay olduğu zaman, ‘Orada ne işimiz var’ demek oluyor. Suriye’den füzeler, havan topları atılsın, biz şehitler verelim, ne olursa olsun, ‘Bizim orada ne işimiz var’ diyorlar. Bunlar zaten içeride teröristler cirit attığı zaman da böyle söylüyorlardı. Sonra onların arkasında oldukları yapı ile beraber Ankara-İstanbul’a seyahat yaptılar, omuz omuza dirsek temasında yürüdüler. Zaten birbirinden hoşnut olan bir yapı, anlayışları var. Bizimkisi beka meselesi, ötesinde bir tarih meselesi…”

SİHA-İHA’LAR ARTIRILACAK!

KKTC’ye konuşlandırılan İHA’ların işlevi üzerine de Erdoğan, “Bunların gerekirse, sayılarını daha da artırma durumumuz söz konusu… Geçitkale’ye İHA sevkiyatı sürecektir” diye konuştu. Dünyada 260 milyon göçmen, 72 milyon yerinden edilmiş kişi, 26 milyon mülteci olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “BM’ye göre; en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkeyiz. İnsani yardımlarda millî hasılaya göre 1’inciyiz” ifadelerini kullandı.

Batı’nın ‘insani’ olarak sınıfta kaldığını anlatan Erdoğan, “Açık kapı politikası ahlaki sorumluluktur. Küresel sorunlar küresel işbirliği ile aşılabilir. Mülteci sorunundan kaçmak sorunu ortadan kaldırmıyor” dedi. Erdoğan, ‘güvenli bölge’ kurulmasını da “Büyük önem arz ediyor” diye tekrarladı.

Editör: TE Bilisim