Tüm Kadın Lobisi Derneği (TÜKAL), 2006 yılında gönüllüler tarafından kurulan kapısının her türlü kişi ve kuruluşa açık olduğunu belirten bir sivil toplum kuruluşu olarak Afife küçükbenli’ye ulaştı ve Afife Küçükbenli’yi Ankara’da konuk etti. 63 yaşındaki Afife Küçükbenli’nin kitap okuma sevgisinin örnek olması amacıyla TÜKAL tarafından Ankara’da kısa bir söyleşi düzenlendi. Söyleşi sonrası Diriliş Postası muhabirine de açıklamalarda bulundu.

BİR OKUMA SEVDALISI OLARAK AFİFE KÜÇÜKBENLİ

Kayseri Yahyalı’da kalabalık bir ailede dünyaya gelen Afife Küçükbenli, köyde geçen doğal bir hayat içinde mutlu bir çocukluk geçirdi. Ancak her şeyden önce pozitif bir yaşam öyküsü ve kitap sevgisiyle dikkatleri üzerinde çekti. Tırnaklarıyla kazıyarak kurduğu kendi çiftliğinde hem çobanlık yapan hem de her fırsatta kitap okuyan Küçükbenli, çocukluğundan beri içinde olan kitap okuma sevgisini ilk zamanlar kardeşlerinin ders kitaplarını okuyarak dindirdi. Şimdi Kayseri’de yaşayan 63 yaşındaki Afife Küçükbenli’nin tek hayali öğretmen olmaktı. İlkokulu bitiren Afife Küçükbenli ortaokula başladı ama annesi izin vermeyince eğitimi yarım kaldı. Küçükbenli, öğretmen olamadı ama kitap kurdu oldu. Köyde okuyacak kitap bulmakta zorlanan Küçükbenli, astsubay Ahmet Küçükbenli ile evlenip şehre taşınınca çok sevdiği kitaplara daha kolay ulaşma imkânı yakaladı.

ÇOCUK HİKÂYELERİYLE BAŞLADI

Çocuklarının okula başlaması ve üniversiteye gitmesiyle ufkunu genişletti. İlk olarak Türk edebiyatının önemli eserlerini okumaya başladı. Çocuk hikayeleriyle başladığı okuma serüvenine, Türk edebiyatı klasiklerinin yanı sıra Rus, Alman ve Fransız edebiyatı olmak üzere birçok yabancı baş yapıtı sığdırdı. Şehir hayatının stresinden bunalan ve çocukları üniversite için evden ayrıldıktan sonra emekli olan eşiyle birlikte memleketlerine yerleşme kararı aldı. Küçükbenli, bir taraftan köy işleriyle ilgilenirken bir taraftan kendisine yeni dünyaların kapılarını açan kitaplarına daha fazla zaman ayırabiliyor. Araştırmayı ve öğrenmeyi çok sevdiğini ifade eden Küçükbenli, nerede bir konferans, nerede bir panel varsa gitmeye çalıştığını ifade etti. Küçükbenli, “Yayladaki komşularımıza ara sıra konferans veriyorum. Bugüne kadar bilgi edinmek için gittiğim yüzlerce konferansta öğrendiklerimi burada bayan arkadaşlarıma aktarıyorum” dedi. Küçükbenli, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ben okuyamadım, annem engel oldu rahmetli. Ben ilkokul mezunuyum. İçimde bir okuma aşkı vardı. O yüzden nerede panel var, konferans var oralara gittim. Gençlere tavsiyem, karamsar olmasınlar. Herkes nasıl yapacağım diye şikayet ediyor. Ben bunlara çok kızıyorum. Yapılacak çok işler var. İnanın genç olmak istiyorum ve mutluluğun böyle şeylerde var olduğuna inanıyorum. Hayelperest olmak yerine, herkesin ayağını sağlam yere basmasını isterim” diye ifade etti. Çocukluğundan beri içinde olan ve ilerlemiş yaşına rağmen sürdürdüğü kitap sevgisini anlatan Afife Küçükbenli, kitapların kendisi için hem çok iyi bir arkadaş hem de çok iyi bir rehber olduğunu belirtti. İnsanın kendini geliştirmesinin, dünyaya bakış açısını değiştirmesinin en kolay yolunun kitap okumak olduğunu vurgulayan Küçükbenli, şöyle konuştu: “Mesela ben Sabahattin Ali’yi çok sevdim. Sadece 2 kitabını okuyabildim. Kuyucaklı Yusuf ve Kürk Mantolu Madonna. Bu kitaplar benim dünyaya bakış açımı değiştirdi. İnsanlara ön yargıyla yaklaşmaktan vazgeçtim. Kitap benim dünyaya, doğaya, insanlara ve hatta kendime bakış açımı değiştirdi. Eşimin, çocuklarımın ve etrafımdaki insanların psikolojik durumlarını anlamama yardımcı oldu. Komşularımla iyi geçinmeyi, kendimle barışık olmayı ben kitaplardan öğrendim. Kitabın bana çok şey kattığını düşünüyorum.”

KENDİ İMKÂNLARIYLA ÇOCUKLARINI OKUTTU

Evini kuran, üç çocuk sahibi olan ve zorunlu ihtiyaçlar dışında tüm maddi kaynaklarını çocuklarının eğitimine harcayan Afife Küçükbenli, çocuklarıyla birlikte tekrar ilkokul günlerine gittiğini anlattı. Küçükbenli, ilkokul mezunu olmasına rağmen 3 çocuğunu da üniversitede okuttu. Küçükbenli, “Bu kadar kitap okumasaydım, direnmeseydim bütün bunları yapamazdım. Çünkü bilemezdim ki nasıl bilebilirdim” dedi.

Erciş’te 4 bin 500 vatandaş okuma yazma öğrendiYaşam 85’inde okuma yazma öğreniyorYurdun sesi

Editör: TE Bilisim