Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları geçen yıla göre 5 kat artış gösterdi. Sivas ve çevre illerden KKKA hastalığı şüphesiyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören yaklaşık 10 hasta hayatını kaybetti.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Bu yıl erken ortaya çıkan kenelerin yol açtığı KKKA hastalığı ve belirtileri

Güncel

Habere Git

Vatandaşların keneyi vücutlarında gördüklerinde panik yaparak kendileri çıkarmaları ise ölüm sayısının artmasına neden oldu.

HAYVANLAR PAZARDAN ÖNCE KONTROLDEN GEÇİRİLMELİ

Sivas Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdem Şenel, kurbanlık olarak satışa sunulacak hayvanların mutlaka kene kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Kurbanlıkların veteriner hekimlerce, yetiştiricilerce kontrol edilmeden kesinlikle hayvan pazarlarına getirilmemesi gerekiyor. Son zamanlarda havaların ısınmasıyla birlikte KKKA dediğimiz hastalığın ilimiz ve çevre illerde fazla miktarda görülmekte. Bu nedenle hayvanlar üzerinde kene var mı, yok mu, yetiştiricilerin kontrol etmesi gerekiyor” dedi.

ELDİVEN TAKARAK TEMİZLEYİN

Yetiştiricilerin veteriner hekimlere danışmadan, hayvanları ilaçlatmadan hayvan pazarına getirmemesi gerektiğini belirten Şenel ” Hayvanlar üzerindeki keneler yetiştiriciler tarafından kendilerini korumak suretiyle ellerine eldiven takarak temizlenebilir. Ya da ektoparaziter ilaçlarla yetiştiricilerin hayvanları ilaçlamaları gerekiyor. Bu ilaçların ette ve sütte kalıntı yapmayan ilaçlar olmasına özen gösterilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PAZARA GİDERKEN ÖNLEM ALIN

Şenel, gözle kene kontrolü yapılmadan hayvanlarla temas edilmemesi gerektiğine vurgu yaparak, “Hayvan almak için hayvan pazarlarına gelen kişiler de kenelere karşı korunmalılar. Kısa kollu giyiniyorlarsa hayvan pazarına giderken uzun kollu giyecekler, açık renkli giyecekler, çoraplarını pantolonlarının içerisine koyacaklar. Hayvanı seçerken gözle bakacaklar, kene var mı üzerinde yok mu diye. Eve geldiklerinde gerek hayvan alıcıları gerekse hayvancılıkla uğraşan kişiler evde kene bakımından kontrol etmelidirler. Eğer üzerlerinde kene varsa kesinlikle dokunmadan bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar” dedi.

Editör: TE Bilisim