KosovapPort portalının haberine göre, “Avrupa Parlamentosu Gençleri” Derneği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Haradinaj, “Gençlerimizin çalışmak için yabancı ülkelere kaçıyor, eğitim kalitesi henüz istenen seviyede değil, iş bulmak için zorlanıyorlar. Serbest dolaşım tabi tutulmayan tek ülkeyiz. Gençlerimiz vizesiz batı Avrupa’ya seyahat yapamıyor, bu da ayrımcılıktır” ifadelerini kullandı.

TRAJEDİLER GEÇMİŞTE KALMASI

Buna rağmen Kosova’nın Avrupa perspektifi olan ülke konumunda olduğunu belirterek, Avrupa Birliği’nden yardım istediğini, Sırbistan’dan da Kosova’yı tanımasını talep ettiğini ifade etti. Başbakan Haradinaj, Yugoslavya’nın çok insanları farklı şekillerde yaraladığını, trajedilere yol açtığını, ancak bunların geçmişte kalması gerektiğine vurgu yaparak, “Biz Avrupalıyız, Avrupa’yı seviyoruz ve bu bakımdan da Avrupa Birliği’nden yardım istiyoruz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞ BULAMIYOR

Öbür yandan ise, Kosova’da bir kaç yıl önce yüksek tahsilini tamamlayarak diploma sahibi olmuş gençlerin hala iş bulamadıkları, sık sık gündeme gelen sorunların başında yer alıyor.Üniversite mezunu olmalarına rağmen iş bulamayan gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ülkede Bachelor diplomasına sahip 10 bin 572 kişinin işsiz olduğunu açıkladı.Kosova’da kayıtlı olan çalışan sayısının 95 bin 191 olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim