Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah / Atina

Kıbrıs’ta Maraş adasının kullanıma açılması meselesi, ülkede ana gündem olmayı sürdürüyor. 1974’ten bu yana kapalı durumda olan, turizm alanında o dönem dünyada en önemli noktalardan biri konumunda bulunan Maraş’ın geri kazandırılması konusunda KKTC tarafında adımlar atılınca, Güney Kıbrıs’ta endişeler artmaya başlamıştı. Ülkenin en önemli gazetelerinden Simerini’nin anketine göre 10 kişiden 6’sı, Türkiye ve KKTC’nin blöf yaptığını, Maraş’ı kendi yönetimleri altında kullanıma açmaya cesaret edemeyeceklerine inanıyor. Bu kitleye göre söz konusu blöfün nedeni de, barış görüşmelerinde Yunanistan-Güney Kıbrıs vs Türkiye-KKTC olarak görüşmelerde Yavru Vatan’a resmiyet kazandırma hedefi olduğu öne sürülüyor.

“Maraş elden gitti, geri gelmez”

10’da 4’lük kitle ise Türkiye’nin blöf yapmadığını, halihazırda işgal altında tuttuğu toprakları açmak için uluslararası tepkilerden korkmayacağını, “1974’ten beri uluslararası toplumun gözü önünde Ada’da yasadışı biçimde varlık gösterdiği için bu adımda da gözünü kırpmayacağı” savunuluyor. Simerini’nin anketinde göze çarpan bir diğer nokta da, 10 kişiden 8’i açılsa da açılmasa da Maraş’ın bundan sonra “gerçek sahipleri” olarak iddia ettikleri Rumlar’a döneceğine olan inancın yitirilmiş olması. Bu kitleye göre Türkiye zaten yarım yüzyıldır atıl durumda tuttuğu tesisleri kullanılamaz hale getirerek istediğini aldı. Söz konusu sonuçlar, ülkede Maraş meselesinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Tatar’ın sözleri ortalığı karıştırmıştı

Başbakan, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve UBP Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar “Bu ülke yararına Türkiye ile kuracağımız sağlıklı ve yakın ilişkilerle aktif siyaset izleyerek Doğu Akdeniz’de haklarımızı aramaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. KKTC’nin 1974’te giden Kıbrıslı Rumlar’a da bölgeyi açacağı, yıllardır tazminat için bekleyen Rumlar’ın böylece mallarına doğrudan erişim hakkı bulunacağını ancak bunun tek koşulunun bölgedeki KKTC hâkimiyetini tanımak olacağı yazılmıştı.

Fransa’dan gözdağına devam

Öte yandan Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle’ün Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine devam etmesi ile ilgili konuştu. “Değerli müttefiğimiz Fransa’nın bizim çıkarlarımıza verdiği önemin, Türk tehditlerine boyun eğilmeyeceğine dair mesajının göstergesi” diye konuştu. Türkiye karşısında yalnız olmadıklarını savundu. Bölgedeki 8 numaralı parsel çevresinde 28 Ocak’tan beri bulunan Fransız gemisinin görev süresi başlangıçta 2 hafta olarak duyurulmuştu. Ancak açıklanmayan ileri bir tarihe kadar bölgede faaliyetlerini sürdüreceği belirtilmişti

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah / Atina

Editör: TE Bilisim