Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Doğu Akdeniz’den çekilmesi üzerine Yunanistan, Türkiye’nin baskılara dayanamadığını zannetti; ama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bunları yalanladı. Bakan Çavuşoğlu, geri adım atmadıklarını, aramaların süreceğini sözlerine ekledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ‘geri adım’ atmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Çavuşoğlu’ndan Oruç Reis Gemisi hakkında Yunanistan’ın hayallerini yıkan bir açıklama gelirken; Türkiye’nin hem kendi menfaatleri gereği hem de KKTC’nin çıkarları doğrultusunda Akdeniz’den çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı vurgulandı.

Çavuşoğlu, Oruç Reis Gemisi’nin limana dönmesinin bir geri adım olmadığını, yalnızca bakım ve ikmal çalışmaları için alınan bir karar olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Atina Yönetimi’nin boşuna heveslenmemesi gerektiğini belirterek, Oruç Reis Gemisi’nin rutin bakımları sonra görevine döneceğini kaydetti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de geri adım atmadığını, Oruç Reis Gemisi’nin limana bakım ve ikmal için çekildiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, Barbaros ve Yavuz gemilerinin ise çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini ifade etti.

ÖN ŞART OLURSA GEREĞİNİ YAPARIZ

Yunanistan Başbakanı’nın açıklamalarını olumlu ve ılımlı karşıladıklarını anlatan Çavuşoğlu, “İki komşu ülke olarak doğrudan görüşebilir. Ancak Atina ön şartlarda diretirse, biz de ön şartlar koyarız” diye konuştu. Akdeniz’deki arama faaliyetleri için Çavuşoğlu, Türkiye olarak Avrupa Birliği’nden herhangi bir yaptırım uygulaması beklemediklerini de sözlerine ekledi. Çavuşoğlu, “Eğer Sevilla Haritası’ndan vazgeçilmese gerginlik bitmez” diyerek Yunanistan ve arkasındaki Avrupalılara da meydan

okudu.

Editör: TE Bilisim