İzmir ve Manisa başta olmak üzere bazı Ege illerinden dün gece saatlerinde görüldüğü iddia edilen ışık hüzmesinin ardından İzmir’de göktaşı, meteor mu düştü soruları internette  sıkça aranmaya başlandı. İzmir ve Manisa’daki göktaşı iddiası sonrası ‘meteor düştü mü’ sorusu sosyal medyanın gündemine oturdu. Bölge sakinlerinin de verdiği bilgiler doğrultusunda İzmir’de meteor mu düştü? İzmir ve Manisa’daki göktaşı iddiası sonrası meteor düştü mü? sorularının detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

İzmir’de meteor mu düştü? İzmir ve Manisa’daki göktaşı iddiası sonrası meteor düştü mü?

Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşayan vatandaşların gece saatlerinde gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlatan ve meteor (gök taşı) olduğu öne sürülen ışık hüzmesi sonucu, Marmara Gölü yakınlarında bulunan sazlık alanda yangın çıktı.

Söz konusu ışık hüzmesinin Ege Bölgesi’nin İzmir ve diğer bazı illerinden de görüldüğü belirtildi. Olayın ardından Tekelioğlu ve Pazarköy Mahalleleri arasında sazlık alanda yangın çıktı.

Manisa’nın Salihli ilçesi Pazarköy Mahallesi Muhtarı Ercivan Konuk, şimşek çakar gibi ışık gördüklerini, bu ışığın ardından da Marmara Gölü yakınlarında bulunan sazlık alanda yangın çıktığını aktardı.

Konuyla ilgili şahit olduklarını anlatan Konuk, ‘Şimşek çakar gibi bir ışık gördük. Bu ışık olayının ardından bir çok yerden arandım ve Marmara Gölü yakınlarında bulunan Kocaboyun Mevkii’nde yangın ihbarı aldım. Olay yerine geldiğimde çok geniş bir alanda yangın gördüm. Benim ardımdan gelen mahallelimizle birlikte itfaiye gelene kadar yangına müdahale ettik. Yaklaşık 50 dönümlük bir alan farklı farklı noktalardan cayır cayır yanıyordu. Bu bölgede insan eli ile bir yangın çıkması mümkün değil. Bu ışığı Kemer, Poyrazdamları, Karasavcı, Yeniköy gibi mahallelerden de görenler oldu.’ ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinden görülen benzer bir olayı hatırlatan iddia ile ilgili yetkililerden henüz net bir açıklama gelmedi.

METEOR (GÖK TAŞI) NEDİR?

Gök taşı ya da meteorit, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesnekuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur. Bütün bunlar dış uzaydan herhangi bir gezegene veya dünya’nın atmosferine girer ve genellikle de yeryüzüne ulaşamadan eriyerek atmosfere karışırlar. Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve “ateş topu” oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.

Editör: TE Bilisim