Türkiye, koronavirüs ile yürüttüğü amansız mücadelede önemli başarılar kaydederek sağlık alanında dünyanın pek çok ülkesini geride bıraktı.

Kovid-19 salgınıyla önem kazanan yoğun bakım solunum cihazları konusunda da gece gündüz yürüttüğü çalışmalar neticesinde ise, yerli ve milli solunum cihazını geliştirmeyi başardı.

İLK OLARAK LİTVANYA’YA İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Koronavirüs salgınına karşı atılan en büyük adım ve gurur kaynağı olan yerli ve milli solunum cihazı üretildiği ilk günden itibaren diğer ülkeler tarafından ilgi gördü. Arçelik, Biyovent, Aselsan ve Baykar mühendislerince yoğun mesai yapılarak üretilen solunum cihazları için birçok ülke sıraya girdi.

Salgına karşı geliştirilen cihazın ilk ihracatı Litvanya’ya yapılarak tanesi 17 bin 500 dolardan 20 adet satılmıştı. Biyovent için bir talep de salgının son merkez üssü kabul edilen ve ölü sayısının 31 bin 199’a yükseldiği Brezilya’dan geldi.

KURULUMU YAPILIYOR

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla ürettiği ve ihraç etmeye başladığı solunum cihazı Brezilya’ya ulaştı. Solunum cihazının kurulumu ise uzmanlar tarafından tamamlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkelerin peşinden koştuğu yoğun bakım solunum cihazının rekor sürede üretildiğini belirterek, binin üzerinde yoğun bakım solunum cihazının ihraç edildiğini söylemişti.

BAŞAKŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ’NDE TANITILMIŞTI

Biosys önderliğinde seri üretime başlanan yerli solunum cihazı Biyovent’in tanıtımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk etabının açılışı gerçekleştirilen Başakşehir Şehir Hastanesi’nde yapılmıştı.

BİYOVENT’İN ÖZELLİKLERİ

Biosys tarafınan üretilen yerli ve milli solunum cihazı Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, tümüyle milli imkanlarla tasarlandı ve imal edildi. 5 yıllık AR-GE çalışması sonucu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Bilkent Üniversitesi CYBERPARK destekleriyle üretilen cihaz, şu özellikleri taşıyor:

Milisaniyeler içerisinde tepki verir. Nasal Cpap ve Yüksek Akış Oksijen terapisi (HFOT) modlarına sahip. Entegre nebülizör sistemine sahip. Hasta durumunu operatöre daha anlamlı sunmak için Biyovent anlık ölçüm değerlerini grafiksel olarak gösterir. Basınç-Zaman, Hacim-Zaman, Akış-Zaman; Döngüler: Basınç Hacim, Basınç-Akış ve Akış-Hacim Grafikleri, Akıllı Solunum İzleme (Smart Lung View/Ventilation Cockpit) özelliği ile kullanıcıya akciğer dinamik durumunu gösterir. Grafik durdurma özelliği ile grafik ve döngüleri dondurarak kullanıcıya analiz imkanı sunar.

Editör: TE Bilisim