Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök/İstanbul

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi. Genelgede yeni tip koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda alınan tedbirlere atıf yapılırken “yeni normal” olarak adlandırılan süreçte yapılacak düğünlerde alınacak kurallar açık ve net olarak belirtildi.

MASKE KULLANIMI ZORUNLU

İllere gönderilen genelgeye göre düğünler; bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süre kısa tutulacak. Düğünlerin yapılacağı mekanların işletmecileri tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 0C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Düğün mekanlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak. Düğün yapılacak mekanlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak.

TAKIDA “YENİ NORMAL”

Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/ sarılma yapılmayacak, mesafe korunacak. Takı merasimi, hediyelerin düğün mekanının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek. Bu Genelge kapsamında düğün yapılacak mekanlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacak (gelin ve damat hariç). Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dahil) yapılabilecek.

NİŞAN VE KINADA DA GEÇERLİ

Nişan, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesi sağlanacak. Bu kapsamda; valilik ve kaymakamlıklarca düğün yapılacak mekanların faaliyetlerini yukarıda belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili Bakanlıklar ile yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı/yapacağı tüm düzenlemeler takip edilecek. Uygulamanın gözden geçirilerek gerekli hallerde güncellenmesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararlar alınacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek

Editör: TE Bilisim