Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Kovid-19 salgınında sosyoloji, iletişim, psikoloji, din sosyolojisi, istatistik gibi birçok farklı alanda çalışacak olan Toplum Bilimleri Kurulu, ‘beyin fırtınası grubu’ olarak salgınla mücadelenin ikinci aşamasında yardımcı olacak. Kurul ilk toplantısını video konferans yöntemiyle gerçekleştirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “kontrollü sosyal hayat” adı verilen salgınla mücadelede ikinci aşamada ortaya çıkacak toplumsal sıkıntıların farkında olduklarını belirterek, mücadelenin toplum bilimleri verileri ve yaklaşımlarıyla gerçekleşeceğini vurguladı. Bakan Koca, “Bildiğiniz gibi bugün korkunun yaptırım gücü azalmakta, hatta birkaç hafta önceki endişe artık devalüe edilmektedir. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte, riskin devam ediyor olmasına rağmen, tedbirlere karşı bir direnç gelişimi endişesi taşıyoruz” dedi.

KURUL BİRÇOK FARKLI ALANDA ÇALIŞACAK

Kovid-19 salgınında sosyoloji, iletişim, psikoloji, din sosyolojisi, istatistik gibi birçok farklı alanda çalışacak olan Toplum Bilimleri Kurulu, ‘beyin fırtınası grubu’ olarak salgınla mücadelenin ikinci aşaması olan ‘kontrollü sosyal hayat’ için bilimsel veri toplayacak. Bakan Koca, mücadele boyunca salgın tarihinin tecrübelerinden faydalanıldığını belirterek, tedbirlere uyumun doğal bir benimseyiş düzeyinde gerçekleşebilmesi için iletişim sahasının sunduğu destekleyici verilere bağlı olacağını ifade etti. Koca, “Yakın günlerde, bir hasta ziyareti sebebiyle 190 kişiye virüs bulaşması örneğinde gördüğümüz gibi, kültürel davranış kalıplarının sistematik öngörülmesi, tedbir önerilmesi önemlidir. Gözle görülür nitelikte bu örneğin, göze çarpmayan muadillerinin olduğu da malumunuzdur. Tecrübelerimize göre salgınla mücadele, bir sosyal psikoloji yönetimi konusu. Dini hassasiyetlerinden kültürel hassasiyetlere kadar her hassasiyet kuracağımız denklemde yerini bulmalıdır. Bildiğiniz gibi bugün korkunun yaptırım gücü azalmakta, hatta birkaç hafta önceki endişe artık devalüe edilmektedir. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte, riskin devam ediyor olmasına rağmen, tedbirlere karşı bir direnç gelişimi endişesi taşıyoruz. Öncelikli konularımızdan biri budur” dedi.

“BAŞARI İÇİN TEDBİRLERE UYALIM”

Koca, salgınla mücadelede çoğunluğun tedbirlere uyduğunu belirterek, “Özellikle gençler! Geri dönüşsüz başarı için, eski kısıtlara kıyasla küçük bazı zorlukları, uyum içinde, hep birlikte benimseyelim. Salgını, maske ve sosyal mesafe kuralına uyarak yenebiliriz. Uymayanları nazikçe uyaranlara da teşekkür ederim.” ifadelerini kulland

Editör: TE Bilisim