Dışişleri Bakanlığı, ABD’de Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmelerin endişeyle takip edildiğini bildirdi.

“ENDİŞELİYİZ”

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD’de meydana gelen olaylara ilişkin, şu ifadeler kullanıldı:

“ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.”

Açıklamada, ABD’deki Türk vatandaşlarının kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları tavsiye edildi.

ABD’DEKİ SON GELİŞMELER

Trump’a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun Kongre binasına girmesiyle başlayan şiddet olayları üzerine “sokağa çıkma” yasağı ilan edildi. Şehirde başlayan şiddet ve kargaşayı yatıştırmak için bölgeye ek güvenlik güçleri gönderildi. Polis, barikatları aşarak Kongre binasına giren göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Temsilciler Meclisine 1 kişinin silahla girmeye çalıştığına ilişkin görüntüler de ortaya çıktı. CNN Televizyonuna konuşan bir güvenlik kaynağı, Kongre binasında olaylar sırasında bir kadının silahla ağır yaralandığını açıkladı. Pensilvanya Valisi Tom Wolf, başkent Washington’da göstericilerin Kongre binasına girmesini, “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. ABD Başkanı Trump, Ulusal Muhafızlara, Kongre binası önündeki olaylara müdahale etmeleri için talimat verdi. ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongre binasında çıkan olaylar üzerine yayımladığı görüntülü mesajında kendisini destekleyen göstericilere “eve dönün” çağrısı yaptı.

ABD’de Trump destekçileri Kongre binasına girdi: Darbe girişimiDünyaHabere Git

Editör: TE Bilisim