İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi örgütü liderlerinden Ebu Mehdi el-Mühendis’in öldürülmesi sonrası bölgede ABD ve İran arasında savaş rüzgarları esmeye başladı. Böyle bir ortamda, “istikrarsızlık içindeki bölgede İsrail ile birlikte istikrarın yapıtaşlarından” olan Yunanistan (Yunan siyasetinin tezi), ABD ile ilişkileri geliştirmek için harekete geçti. Başbakan Kyriakos Miçotakis, dün ABD’ye gitti. Çarşamba gününe kadar bu ülkede kalacak olan Miçotakis, ABD Başkanı Donald Trump ile yarın Washington’da bir araya gelecek.

ANKARA’YA “KÖTÜ ÇOCUK” YAKIŞTIRMASI

Miçotakis’in Trump ile ekonomik ve askeri işbirliği alanında yeni anlaşmalar imzalaması beklenirken, Yunan tarafının bu görüşme için beslediği umutlar bunun ötesine geçiyor. Yunan diplomatik kaynakların belirttiğine göre, Miçotakis’in Trump’a yapacağı sunumun temelini Türkiye oluşturacak. Miçotakis, “Türkiye bölgede istikrarı bozan bir sürü hamleler içinde. Suriye İşgali (Barış Pınarı Harekatı) ve şimdi de Libya ile imzalanan “yasadışı” mutabakat. Bu tür hareketlerle saldırgan ve revizyonist yapısını bir kez daha açığa çıkaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında desteğinizi istiyoruz” temalı bir konuşmayla ABD’nin Atina’yı daha fazla desteklemesini isteyecek.

İBREYİ ATİNA’YA DOĞRU ÇEVİRMİŞLERDİ

Türk-Yunan anlaimazlığında ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt son dönemde her ne kadar Atina yanlısı bir tavır alsa da, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası dengeler değişmiş gibi görünüyor. Nitekim İran ile savaşın eşiğine gelen ABD’nin, bölgede Türkiye’yi de Yunanistan nedeniyle karşısına almasının son derece düşük ihtimal olduğu dile getiriliyor.

RUSYA VE ÇİN HAZIR KITADA BEKLİYOR

ABD, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sondaj çalışmaları ve Libya Mutabakatı’nda tamamen Yunan tezlerini desteklediği için Ankara’dan sert tepkiyle karşılaşmıştı. Tüm bunların ardından Türkiye’nin karşısına “Bölgede Yunanistan’ı ana müttefikim olarak seçiyorum” diye gelmesi durumunda Ankara’nın Rusya-Çin-İran hattına daha da yaklaşması kaçınılmaz hale gelecek. Fakat Yunanistan’da bu detayı görmeyen veya görmek istemeyen ezici çoğunluk karşısında çok küçük bir kesim bulunuyor. ABD’nin Türkiye’yi Yunanistan için kaybetmeye yeltenmeyeceğini söyleyen bir avuç cılız ses ya tamamen görmezden geliniyor ya da “Türkiye’nin adamı” olmakla suçlanıyor.

Editör: TE Bilisim