TÜMOSAN Genel Müdürü Halim Tosun, motor, transmisyon, aktarma organları ve görev donanımlarına kadar yüzde 100’e yakın yerli ve milli zırhlı bir araç olan Pusat’ın prototipini üreterek standardizasyon testlerine başlandığı ve yakın bir zamanda da Türk savunma sanayisinin kullanımına sunulacak hale geleceğini açıkladı.

PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tarımsal alandaki tecrübe ve başarılarını savunma sanayisine taşıdıklarını söyleyen Tosun, traktör sektöründe önemli ve süregelen başarılara imza atan TÜMOSAN’ın son yıllarda savunma sanayisinde de önemli projelerde çalışmalarına hızla devam ettiğini söyledi.

Tosun, Pusat’ın yanı sıra hava ve deniz savunma sistemlerinde de çalıştıklarını vurgulayarak, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki itici çekici vasıtaların motorlarından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kullanılan Uçak Durdurma Sistemlerin Geri Sarma Motorlarına kadar birçok farklı alanda geliştirdiğimiz ürünler dikkat çekiyor.” diye konuştu.

“PROTOTİPİNİ TANITTIK”

Savunma alanında geliştirdikleri ürünlerin fuar tanıtımlarına önem verdiklerini kaydeden Tosun, “IDEF 2019 Fuarı’nda test aşamasına gelen 8+1 senkromeçli otomatik şanzıman ile 1 Mart 2017’de Ar-Ge çalışması başlatılan tork konvertörlü tam otomatik şanzımanın endüstriyel prototipini tanıttık. Ayrıca Pusat için geliştirilen hibrit güç paketiyle Zırhlı Muharebe Araçları için geliştirilen ALP Güç Grubu dikkati çeken ürünlerimiz arasında yer aldı.” diye konuştu.

Tosun, Pusat‘ın en önemli özelliğinin yüzde 100’e yakın yerli ve milli bir üretim olması olduğunu, tamamen TÜMOSAN’ın kendi öz kaynaklarıyla geliştirilen aracın, geçtiğimiz günlerde uluslararası standartlarda mayın patlatma testlerini de başarıyla gerçekleştirdiğini dile getirdi.

“TÜM MOTORLARI YERLİLEŞTİRECEĞİZ”

Sivil endüstriyel alanda 115 beygire kadar deniz araçlarına motor sağladıklarını aktaran Tosun, şöyle devam etti:

“Bu alanda (Marin Motor) ürün çeşitliliğimizi artırmak konusunda önemli adımlar atmaktayız. Temmuz’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Tersaneler Genel Müdürlüğü’ne alt sistem testlerinin ardından 2 adet 450 beygir gücünde motor teslim ettik. Bu motorlar TGM uhdesinde kullanılan itici çekici vasıtalara takıldı ve halihazırda bu motorların sistem seviyesi testleri devam ediyor. Amacımız Deniz Kuvvetleri’ndeki tüm motorların yerlileştirilmesi. Yabancı menşeli ömürleri dolmuş motorları yerli üretimle değiştirerek bu alanda katkı sağlamayı hedefliyoruz. Marin alanında bu güçte bir motor, yerlileşme anlamında Türkiye’de bir ilk. Bu motorların Ar-Ge çalışmaları ve üretimi yine kendi öz kaynaklarımızla yapıldı. İlk olarak Deniz Kuvvetleri’nin 500 beygir gücüne kadar olan ihtiyaçlarını karşılamayı planlamaktayız.”

“AR-GE SÜRÜYOR”

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki araçlarının güç artırım ve modernizasyonu için çalıştıklarını ifade eden Tosun, “Bu araçların ve motorlarının modernizasyonu ilgili Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Uçak durdurma sistemleri konusunda SSB bünyesinde sürdürülen bir projede, geri sarma motoru tedariki konusunda çalışmaktayız. Askeri uçakların kısa mesafede durdurulmasını sağlayan bu sistemin motorlarını da biz üretmeye başladık. Söz konusu ürünün testleri ve kabul süreci tamamlandı.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim