Amerika Birleşik Devletleri Irak’tan asker çekiyor. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, ülkedeki ABD güçlerinin çekilme sürecinin başladığını açıkladı. Çekilme, Bağdat ile Washington arasında varılan anlaşma doğrultusunda yapılıyor.

İLK ETAPTA 500 ASKER

Konuyla ilgili açıklama yapan Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hefaci, ilk etapta 500 askerin Irak’tan çekileceğini, çekilmenin uzun sürmeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, 5 Ocak 2021’den itibaren Afganistan ve Irak’taki asker sayısının 2 bin 500’e indirileceğini açıklamıştı.

PKK SİNCAR’DAN TEMİZLENECEK

Sözcü Hefaci, Sincar anlaşmasının da uygulanmaya başladığını duyurdu.

Terör örgütü PKK’yı Sincar’dan çıkarmayı amaçlayan anlaşmaya göre, bölgenin güvenliği federal polis ve Peşmerge tarafından sağlanacak.

320 BİNDEN FAZLA ASKER

ABD son yıllarda birçok ülkedeki asker sayısını azaltıp bazı üslerini kapatırken, Amerikan ordusu halen 172 ülkede çeşitli ölçeklerde 800’e yakın askeri üs ve Amerika ana kıtası dışında 320 binden fazla asker bulunduruyor.

ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan ve Irak’ı işgal etmesi ile bu ülkelerde 200 binden fazla asker bulunduruyordu.

Körfez ve diğer Arap ülkeleri ile birleştirildiğinde ABD’nin bölgede 300 bine yakın askeri bulunuyordu.

KÜÇÜK AMERİKA

Eski Başkan Barack Obama, 2011’de Irak ve Afganistan’daki askerlerin büyük kısmını çekse de Orta Doğu yine de önemli asker yığınağının bulunduğu bölgeydi.

ABD’nin halen Suriye’de SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK’ya destek vermek üzere 1000 civarında özel kuvvet askeri bulunuyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Irak’taki birçok üssünü boşaltırken, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’deki “Küçük Amerika” olarak anılan üslerini kullanmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim