Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye Ayasofya’da 86 yıl aradan sonra ilk namaz için adeta geri sayım yaparken Yunanistan’da da gelişmeler an be an takip ediliyor. 24 Haziran Cuma günü kılınacak ilk namaz için hazırlıklar devam ederken, Türk televizyonlarında çalışmalarla ilgili çıkan haberlerin aynısı Yunanistan’da da haber oluyor. “72 kişinin hummalı bir şekilde çalışması, zemin için üretilen halıların doğallığı ve insan sağlığına zarar vermeyen dokuma biçimi” gibi detaylar televizyon kanallarında geniş yankı buldu.

Yunan Kathimetini gazetesi Ayasofya’nın zeminine döşenen halıları haberleştirdi. Halıların “Yüzde 100 yün” olduğu detayına kadar bilgi veren Yunan gazetesi hazırlıklar için 76 kişinin çalıştığını da habere ekledi.

EN KÜÇÜK GELİŞME DAHİ HABER OLDU

Ülkenin en büyük televizyon kanalları SKAİ, ANT1, Alpha ve Mega konuyla ilgili en küçük gelişmeyi dahi haber bültenlerinde masaya yatırırken, “Erdoğan Cuma günkü politik şov için hazırlanıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, Ayasofya’yı cami olarak hizmete açarak oy potansiyelini güçlendirmeyi hedefliyor. İç siyaset için yapılan bu hareket, Türkiye’nin dinlere saygı anlamında uluslararası imajını kötü etkileyecek” ifadeleri kullanıldı.

ABD’DEN ELİ BOŞ DÖNDÜLER 

Ayasofya meselesi nedeniyle Avrupa Birliği tarafından çok sert yaptırımlarla tehdit eden Yunanistan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa Konseyi’nde önceki gün sarf ettiği “Sakin olalım, anlaşmazlıkları diyalogla çözelim” sözleriyle hayal kırıklığına uğramıştı. Yunan kamuoyu, Türkiye’nin yaptırım konusundan sıyrılarak Yunanistan karşısında yeni bir politik zafer elde ettiğini de düşünüyor.

DENDİAS ELEŞTİRİLERİN HEDEFİNDE

Türkiye ekonomisine yaptırımlar vasıtasıyla diz çöktürme gibi vaatlerde bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias işte bu yüzden eleştiri oklarının hedefinde. Ankara’nın Ayasofya’yı cami olarak hizmete açtıktan sonra Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine daha da iddialı bir şekilde devam edeceği yönündeki inanç da Komşu’da çok sayıda taraftar toplamış durumda. Zira Yunanistan ve Güney Kıbrıs siyasetçileri, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasını mümkün görmüyor “Türkiye’nin bir diğer blöfü” ifadelerini kullanıyorlardı.

Editör: TE Bilisim