Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Koronavirüs nedeniyle dünya çapında krize giren ekonominin bu olumsuz durumundan şüphesiz ki Türkiye de payına düşeni alacak. Zira Havacılık sektöründe dünyanın en iyi şirketlerinden olan Türk Havayolları ve dünyada en çok ziyaret edilen 6’ıncı ülke konumundaki ülkemiz, seyahatlerin durma noktasına geldiği, karantina nedeniyle şehirler arası seyahatlerin dahi izne bağlandığı bir ortamda çok zor günler geçiriyor. Ancak Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu süreç, 10 yıldır ekonomik krizde olan Yunanistan’ın kamuoyunda günlerdir ısıtılarak servis ediliyor!

Kendi ekonomileri iflasta

Peki tüm enerjisini Türkiye ile harcayan Yunanistan’da durum ne? Uluslararası kuruluşlar, koronavirüs nedeniyle başlayan krizin Yunan ekonomisini yüzde 20 ile 35 arasında küçülteceğini öngörüyor… Ekonomik krizin başladığı 2009 yılından bu yana Yunan ekonomisinin yüzde 26 küçüldüğü göz önüne alındığında, Komşu’yu çok zor günlerin beklediği bir gerçek. Zira ülkenin en temel gelir kalemi turizm, koronavirüs nedeniyle durmuş vaziyette. Onbinlerce otel çalışanı ve tüm hizmet sektörü dahil edildiğinde yüzbinlerce kişinin işinden olacağı öngörülüyor. Fakat bu şartlarda dahi Yunan kamuoyu, vaktini Türkiye ile harcamakta kararlı…

FİTİLİ YUNAN MEDYASI ATEŞLEDİ

Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu IMF’ye gitmesinin an meselesi olduğu yönünde “güvenilir kaynaklara dayandırılan” haberler, Yunanistan’ın en büyük televizyon kanallarında günlerdir paylaşılıyor. TV kanalları SKAİ, ANT1 ve STAR’ın meseleye eğilmesinin ardından gazeteler de modaya uydu. Proto Thema ve Kathimerini gazetelerinde çıkan haberlerde, “2018’deki dövüz krizi sonrası 2019’da yüzde 6 büyümeyi başaran Türkiye ekonomisi, koronavirüs ile uçurumun kenarına geldi. 2020’de 6,5 milyar dolarlık yatırım ülkeyi terk etti. Muhtelif çevresel sorunlara dahil olunma nedeniyle turizm bundan derin etkilendi. Turizmin ülke ekonomisindeki payının yüzde 12 olduğu ve Türkiye’nin dışa bağımlılığı düşünüldüğünde, Ankara’yı çok zor günler bekliyor” ifadelerini içeren haberler yapıldı.

Türkiye’nin IMF’den yardım almasının kaçınılmaz olduğu iddia edildi.

Editör: TE Bilisim