120 sandalyeli mecliste 72 milletvekilline sahip iktidardaki koalisyon hükümetinin söz konusu tasarıyı yasalaştırabilmesi için meclisin üçte iki çoğunluğunun onayını alması gerekiyor.

Başbakan Zaev de, parlamentonun yasayı kabul etmemesi halinde erken seçim çağrısında bulunacağını duyurdu.

MİLLETVEKİLLERİN SORUMLULUĞU VARDIR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Makedonya Hükümet Sözcüsü Mile Boshnjakovs, “Parlamentodaki vekiller hangi partiye mensup olursa olsunlar Makedonya’nın istikrarı, güvenliği ve ekonomik refahı yolunda tarihi bir görev ve sorumluluk altındalar” ifadelerini kullandı.

Ülkede 30 Eylül’de düzenlenen ancak hukuki geçerliliği bulunmayan istişare referandumunda katılım yüzde 36’da kalmıştı.

Oylamaya katılanların yüzde 95’i ‘Evet’ yönünde oy kullansa da Makedonya Seçim Komisyonu, halk oylamasına katılımın yüzde 50’nin altında kalması nedeniyle geçersiz sayıldığını bildirmişti.

MAKEDONYA’NIN İSİM SORUNU

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok devlet, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanıyor ancak Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO’ya üye olamıyor.

Makedonya’nın “isim sorununun” çözümüne yönelik yapılan tarihi anlaşma ile ülkenin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesi öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim