Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Rus doğalgazının Karadeniz üzerinden Türkiye’ye, Türkiye’den Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak olan Türk Akımı doğalgaz Boru Hattı açıldı. Rusya’nın Polonya ve Ukrayna’yı bypass edecek farklı bir doğalgaz boru hattını düşünmesinin ardından ortaya çıkan proje, Türkiye’nin ‘dağıtım üssü’ ya da ‘enerji üssü’ olma hamlesiyle birleşince Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı gerçeğe dönüştü.

AVRUPA’YA GAZ TİCARETİ

Haliç Kongre Merkezi’nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un katılımıyla düzenlenen törenle vanadan ilk gaz akışı gerçekleşti. 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşan Türk Akımı, 31 Aralık 2019’da gaz akışına hazır hale getirildi. Hatlardan biri Türkiye’nin Rusya’dan tedarik ettiği doğalgazın yenilenmesi için diğerinin de Avrupa’ya gaz ticareti için yapıldı.

PROJE AB İÇİN AVANTAJ

‘Güney Akımı’ projesine 2014’te son verdiğini açıklayıp Mayıs 2015’te Türkiye ile Türk Akımı projesine başlayacağını açıklayan Rusya, Karadeniz’de 910 km’lik kısmını Türkiye ise Trakya toprakları üzerine ulaşan boru hattının Avrupa’ya aktarılacağı güzergâhın maliyetini karşılıyor. Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı’nın Türkiye ve bölge ülkeleri açısından etkilerini Diriliş Postası muhabirine değerlendirdi. Akyener, “Rusya’nın bu coğrafyayı besleyen Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen eski bir hattı vardı. Bu hat hem eski zaten 10 seneye yenilenmesi ortaya çıkacaktı. Ukrayna ile yaşadığı sorunları da dikkate alınca Türk Akımını tercih etti” diye konuştu. Türk Akımına AB’nin bakış açısını şöyle değerlendiren TESPAM Başkanı Akyener, AB’nin olumsuz bakış açısı sergilemeyeceğini, Balkan ülkelerinin tükettiği doğalgazın yüzde 80-90’ının Rus doğalgazı olduğunu söyledi.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener

2009’da ciddi bir kriz yaşandığını aktaran Oğuzhan Akyener, Ukrayna’nın satın aldığı doğalgazın parasını Rusya’ya ödemediğini, bu sebepten kaynaklı Rusya’nın gazı kestiğini, Ukrayna’nın da transit geçen gazı kestiğini hatırlattı.Akyener, “Avrupa bu sebepten mağdur oldu” dedi.

Avrupa’nın gaz ithalatının yüzde 7’sini Rusya’nın sağladığını ifade eden TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, “Avrupa’nın bu gaza ihtiyacı var. Rusya’da Avrupa için en ucuz en önemli gaz tedarik tercihidir” ifadelerini kullandı.

TESPAM

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi’nin temelleri, Türkiye’nin enerji politikalarının ve stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında atıldı. TESPAM adıyla bilenen araştırma merkezi enerji alanında uzman yetiştirmek için sivil altyapı olma özelliği taşıyor. 2014’te faaliyetlerine resmi statü kazandıran TESPAM, Uluslararası Enerji Politikaları Derneği alt platformu olarak faaliyetlerine devam ediyor.

GAZ TRANSİT MERKEZİ HEDEFİ

Türkiye’nin arz güvenliği noktasında doğalgazın eski bir boru hattından Ukrayna üzerinden bazı soru işaretleriyle gelmesindense direk Rusya’dan denizin altından yeni bir boru hattıyla doğalgaz alınacağına değinen Akyener, kesintisiz arz sağlamak için bu hattın önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin gaz transit merkezi olma hedefinin bulunduğuna dikkati çeken TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, boru hatlarının kapasitesinin 2 katına çıkarılabileceğini, geliştirilebilir olduğunu belirterek, boru hattında oluşacak boş kapasiteyle Türk Cumhuriyetlerinin doğalgazının Türkiye’ye gelebileceğini söyledi.

Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Editör: TE Bilisim