Bazı ithal ürünlere gümrük vergisi getirilmesini öngören ‘ithalat rejimi’ kararına ek Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ithalatta 400’ün üzerinde eşya için değişen oranlarda yüzde 20’ye kadar ilave gümrük vergisi uygulanacak. Karar 30 Eylül’e kadar geçerli olacak. Daha sonra 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi devreye girecek.

AMAÇ VİRÜSÜN EKONOMİYE OLUMSUZ ETKİSİNİ AZALTMAK

Ek gümrük vergisi uygulanacak ürünler arasında tekstilden emniyet kemerine, kar küreyicilerden peruklara, kıymetli süs eşyasından davlumbaz ve fırına kadar çeşitli eşyalar bulunuyor. Ek gümrük vergileri ile koronavirüsün Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve yerli sanayinin artan ithalat baskısına karşı koyabilmesi amaçlanıyor.

30 EYLÜL’E KADAR GEÇERLİ

Öte yandan yayımlanan diğer bir ithalat rejimi kararına göre, güneş panellerinde kullanılması kaydıyla ithal edilecek yansıtıcı filmlerde gümrük vergisi oranı yüzde 10 olarak uygulanacak. Plastik kart ve akıllı kart üretiminde kullanılmak üzere ithal edilecek plastik plakalar için de gümrük vergisi yüzde 10 olarak belirlendi. Bu kararlar da 30 Eylül’e kadar geçerli olacak.

Ticaret Bakanlığı kararda yer alan hususlara ilişkin tebliğleri çıkarabilecek, özel ve zorunlu durumları inceleyerek sonuçlandırabilecek.

Editör: TE Bilisim