Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi, Doğu Akdeniz’de tüm engellemelere rağmen haklarından vazgeçmemesi, Yunanistan ve İsrail’de büyük rahatsızlık doğurmuştu. Ankara’yı durdurmak isteyen iki ülke, stratejik ittifak haline dahi gelmişti. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’in ABD ziyareti işte tam da böyle bir atmosferde gerçekleşti. Aylar önceden planlanan görüşmede, ABD Başkanı Trump ile buluşacak olan Yunan siyasetinin beklentileri yüksekti. Ancak uluslararası konjonktür, hiç de Atina’nın beklediği şekilde gelişmedi.

GELİŞMELER ART ARDA GELDİ

Amerika’dan Türkiye karşısında güvence ve artan destekle dönmeyi planlayan Başbakan Miçotakis’e ilk darbe, İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin geçtiğimiz günlerde Irak’ta ABD tarafından öldürülmesi oldu. İran ile savaşın eşiğine gelen Washington, tüm enerjisini buraya yöneltti.

KAMUYOUNDAN SERT TEPKİ

Bununla birlikte Irak Parlamentosu’nun ülkedeki ABD askerlerinin Irak topraklarından çıkması yönündeki kararı da Trump’ın tepkisiyle karşılaşmıştı. Çin’in İran’a askeri destek verebileceği yönündeki açıklaması işin tuzu biberi olurken, tüm bu gelişmeler Türkiye’nin ABD için önemini bir anda büyük oranda artırdı. Nitekim Trump, Miçotakis ile kameralar karşısına geçseydi İran krizinin ardından ilk kez basın mensuplarının önüne çıkıyor olacaktı.

ABD Başkanı Trump’ın, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile dünkü ikili görüşme sonrası alışılagelen protokolün içerdiği basın toplantısını yapmama kararı alması, Yunan kanadında şok etkisi oluşturdu.

EASTMED İKİNCİ PLANA

İktidara yakın gazeteler her ne kadar “İran krizi nedeniyle konudan sapma riski bulunduğu gerekçesiyle” Trump’ın böyle bir karar aldığını söylese de, kamuoyu buna ikna olmadı. Yunan sosyal medya kullanıcıları bu gelişmeye “Kimsenin bizi taktığı yok” diyerek tepki gösterdi.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Rusya-Çin-İran ittifakının güçlendiği, Türkiye’nin öneminin katbekat arttığı bir ortamda, İsrail gazının Güney Kıbrıs ve Yunanistan vasıtasıyla Avrupa’ya taşınmasını içeren EastMed projesi Trump-Miçotakis arasında konuşulsa da, gündemin gürültüsünün yanında sönük kaldı. Yaşanan son gelişmeler, tüm kartlarını Türkiye karşısında ABD+AB desteği üzerine oynayan Yunanistan’da işlerin sarpa sarabilme ihtimalini güçlendirdi.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim