Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Kosova eski Başbakanı Albin Kurti, aynı zamanda muhalefet lideri olan Albin Kurti, Beyaz Saray’ın diyalog elçisi Richard Grenell’in liderliğinde, Washington’daki gerçekleştirilecek olan 2 Eylül toplantısını eleştirdi. Eski başbakan Kurti, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda, bu toplantıya yapılan davetini Kasım ayında yapılması beklenen ABD başkanlık seçimleriyle ilişkilendirdi.

Albin Kurti, Richard Grenell, Kasım’daki seçimden önce siyasi puan kazanmak için böyle bir girişimde bulunduğunu ifade etti. Kurti, Kosova-Sırbistan diyaloğu çerçevesinde iki ülkenin “toprak değişiminden” de bahsetme olasılığına ilişkin açıklamalarını yineledi. Kurti daha önce Grenell’in yanında Kosova ile Sırbistan arasındaki toprak değişiminin görüşüldüğünü söylemişti. Kurti’ye göre, bu toprak değişimi nihai anlaşmanın bir parçası olacaktı.

SIRBİSTAN HALA KOSOVA’YI KENDİ PARÇASI OLARAK GÖRÜYOR

Ancak 20 Nisan’da Grenell, Kurti’nin iddialarını reddederek tepki göstererek, “Benim tarafımdan bölge değişimi konusunda kesinlikle hiçbir tartışma yapılmadı – ve benim huzurumda başka hiç kimse tarafından tartışılmadı. Bunu defalarca söyledik.” diye konuşmuştu.

Grenell, duyuruda 2 Eylül toplantısını diyalog olarak değil, müzakere olarak nitelendirdiğini diyen Kurti, sözlerini şöyle sürdürdü, “Müzakereler uzlaşmayla ilgilidir. Kosova Anayasası, içinde Ahtisaari paketinin acı verici uzlaşmak zorunluluğuna sahiptir. Sırbistan Anayasası ise, Kosova’nın Sırbistan’ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ikinci cümlesinde vurgulayarak Miloseviç’in hedeflerini sürdürüyor. Böyle bir yaklaşımdan ne adalet olabilir ne de fayda.”

Editör: TE Bilisim