Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık ettiği Millî Güvenlik Kurulu dört ay sonra bir araya geldi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ve Libya’daki haklarına yönelik girişimlerde bulunan malûm ‘şer güçlere’ geri adım atılmayacağı mesajı “güçlü” biçimde verildi. Toplantının ardından Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’e bildirdiği Akdeniz’deki deniz sınırlarında, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sismik araştırma ve sondaj ruhsat başvurusu yer alan “yeni ruhsat sahalarını” gösteren haritayı paylaştı.

VİRÜS GÖLGESİNDE “MİLLÎ ÇIKARLAR”

Yeni tip korona ‘Kovid-19’ sebebiyle dört aydır yapılamayan MGK Toplantısı, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “maske, mesafe, test” tedbirleri alınarak yapıldı. MGK Üyeleri, toplantıya maskeleri ile katılırken; oturma düzeni ‘sosyal mesafe’ kurallarına uygun olarak şekillendi. 3 saat 20 dakika süren toplantının ardından yapılan açıklamada; Libya ve Akdeniz’de Türkiye’nin egemenlik haklarına yönelik olarak, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Fransa’nın aralarında bulunduğu bazı ülkelerin girişimlerine karşı “geri adım atılmayacağı” mesajı verildi.

Ruhsat sahaları “yeni haritası”

Millî Güvenlik KuruluToplantısı’nın ve açıklamalarının hemen ardından da Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Müdürü, Büyükelçi Çağatay Erciyes, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’e bildirdiği Akdeniz’deki deniz sınırları içinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sismik araştırma ve sondaj ruhsat başvurusu yaptığı ‘yeni ruhsat sahalarını’ gösteren haritayı paylaştı. Paylaşımda; Türkiye’ninBM’ye bildirdiği Akdeniz’deki deniz sınırları ile TPAO’nun bu sınırlar içindeki araştırma ve sondaj ruhsat başvurusunda bulunduğu “yeni ruhsat sahalarını” gösteren haritalara yer verildi.

DOĞU AKDENİZ’DE TAVİZ “ASLA” YOK

MGK’ya dair açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ve Libya’daki meşru adımlarına yönelik olarak şu ifadelereyer verildi: “Türkiye karşıtlığı ortak paydasında bir araya gelen bazı aktörlerin, ülkemizin Akdeniz’deki meşru ve hukuki adımlarına yönelik menfi yaklaşımları değerlendirilmiş; ülkemizin kara, deniz ve havadaki hak, alâka, menfaatlerinin korunmasına tavizsiz devam edileceği belirtilmiştir.”

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Öte yandan daha önce şer güçler olarak tarif edilen Türkiye düşmanlığında birleşenler için de MGK açıklamasında, “Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükümetin, Libya’nın siyasi birliğini ve ülkenin toprak bütünlüğünü muhafaza ederek sınırları sathında barış ve huzurun tesisi yönünde gösterdiği çabalara, Türkiye tarafından verilen askeri danışmanlık hizmeti sürdürüleceği vurgulanmış; uluslararası toplum, Libya halkının iradesini gasp eden ve meşru Libya Hükümeti’ni hedef alan karanlık oluşumlara karşı ilkeli bir duruş sergilemeye davet edilmiştir.”

“7 ADET” İLAVE PETROL SAHASI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Akdeniz’de “Türk karasuları” dışında sahip bulunduğu, pafta numaraları da belirlenmiş sondaj ruhsat sahalarında yedi adet ilave petrol sahası için başvuruda bulunmuş, konuya ilişkin kararı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,‘Maden ve Petrol İşleri Müdürlüğü’imzasıyla, 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlatmıştı.

OLDUBİTTİYE İZİN VERMEYİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün 24 TV’de katıldığı programda, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri değerlendirirken; Türkiye’nin buradaki amacının herkesle “iş birliği” yapmak olduğunu belirterek, “Rum Kesimi ise Kıbrıs etrafındaki zenginliklerin hakça paylaşılmasıyla ilgili KKTC ile bir kere anlaşması lazım. Burada bir oldu bittiye Türkiye olarak izin vermeyiz” dedi.

BY-PASS ETMEK İSTEDİLER AMA

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, Akdeniz’de herkesle iş birliğine varız; ama bugüne kadar Yunanistan, Mısır, İsrail gibi bölgedeki diğer ülkeler bizi dışlayarak, kendi aralarında ‘iş birliği’ yapma girişiminde bulundu. Biz de onlara diyorduk ki; Türkiye’nin olmadığı hiçbir anlaşma geçerli değildir, Türkiye’nin olmadığı hiçbir iş birliği de sonuçta netice getirmez. Bunu da attığımız adımlarla gösterdik. Oldu bittiye izin yok. Doğu Akdeniz’de iş birliği yapmak istiyorsanız bize gelin.”

MEŞRU HÜKÜMET GÜÇLENİYOR

Bakan Çavuşoğlu, Libya’daki son gelişmeler hakkında da bilgi vererek, darbeci Hafter’in hâlâ siyasi çözüme yanaşmadığını, BAE, Mısır ve Fransa gibi ülkelerin onu desteklediğini aktardı. Çavuşoğlu, Hafter’in son zamanlarda artan saldırganlığı üzerine Libya Başbakanı Fayiz es-SerracHükümeti’nin, karşı atakla darbecileri püskürtmeye başladığını, önemli yerleri ele geçirdiğini dile getirdi.

HAFTER’LE KAZANILAMAZ

Çavuşoğlu, “Trablus’tan Tunus’a kadar sahil bandının ele geçirilmesi, uluslararası havaalanlarının ele geçirilmesi, havadan ve karadan güçlü, açık ilerleme kaydedilmesi esasen gösteriyor ki;Hafter bu savaşı kazanamaz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim