Deprem bölgesi Elazığ’da İçişleri Bakanı Süleyman Solu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bölgedeki son durum hakkında basın açıklaması gerçekleştiriyor. Bu çerçeve sözü ilk alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tehlike altında olan binaların yıkım işlerinin devam ettiğini belirterek, köylerdeki tüm çadır ihtiyaçlarının karşılandığı söyledi.

Bakan Soylu sözlerine şöyle devam etti: “Elazığ’da 37, Malatya’da 4 vatandaşımızı kaybettik. 45 vatandaşımız da enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Şu anda 5093 teknik personel sahada halen çalışmasına devam ediyor. 1000’e yakın STK gönüllüsü çalışmalarına devam ediyor. Jandarma ve emniyet görevlileri çalışmalarına devam ediyor.Tüm köylere bu gece sabaha kadar tekrar gidildi. Sürekli havada biri genelkurmay başkanlığından ikisi de jandarma genel komutanlığından iki İHA Diyarbakır emniyetine bağlı bir helikopter keşiflere devam etmektedir.”

“ACİL KİRA YARDIMI BUGÜN HESAPLARA YATIRILACAK”

İçişleri Bakanı Soylu, Elazığ’daki depremde ilk yıkılan 58 binanın acil kira yardımı bugün orada oturan kişilerin hesaplarına gönderileceğini açıkladı.

Bakan Soylu ayrıca “Elazığ’a ısıtıcı, battaniye ve koli ile gıda göndermek isteyen varsa başımızın üzerinedir. Onun dışında biz her şeyi karşılıyoruz.” dedi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Soylu, bir aileyi enkazdan kurtaran Suriyeli Mahmut ve ailesinin vatandaşlık işlemlerinin Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünde başlatıldığını bildirdi.

“ESKİ ELBİSELER GÖNDERİLMESİN”

Soylu, Elazığ’daki depremde hayvanları telef olanlar için getirilen hayvanların dağıtımına da Jandarma tarafından bugün başlanacağını bildirdi.

Süleyman Soylu Türkiye’nin birçok yerinden vatandaşlar tarafından gönderilen yardımlar konusunda da bir hatırlatmada bulundu. Bakan Soylu,  “Ayni yardımlar konusunda vatandaşlardan istirhamımız şudur, eski eşya gönderilmemesini rica ediyoruz. Isıtıcı, battaniye, koli içinde gıda göndermek isteyen varsa başımızın üzeridir. Onun dışında biz her şeyi karşılıyoruz.” dedi.

“30 BİN TON KÖMÜR YARDIMI YAPILACAK”

Bakan Soylu, yangın tehlikesine karşı elektrik yerine katalitik soba ve tip ile ısıtmanın daha sağlıklı olacağını belirtti. Şehir hastanesi şantiyesinde, kolordu komutanlığında, spor tesislerimizde açık kapasitenin olduğunu vurgulayan Solu “Her evin önüne çadır kurmaya çalışırsak bunu yönetmekte zorlanırız.” dedi.

Soylu sözlerine şunları ekledi:  “İstirhamımız barınmaları bu toplu alanlarda sağlamak. Battalgazi’nin kırsal mahallelerini genel etkinlik alanı içine alıyoruz. Tarım Bakanlığımız ve STK’lar ile beraber hayvanları zarar gören çiftçilerimize ulaşıyorlar. Onlara ahırlar yapmaya çalışıyorlar. 24 milyon nakdi yardım gelmişti devletimiz kanalıyla. Dün itibarıyla toplam 44 milyon oldu. 30 bin ton kömür yardımı var.”

“70 YARALININ DURUMUNU TAKİP EDİYORUZ”

Sağlık Bakanı Koca ise Hastanelerde takibinin yapıldığı 70 yaralının olduğunu, bunların 9’unu yoğun bakımda olduğunu açıkladı.

Bakan Koca, hastanelere toplam başvuran yaralı sayısı 1607 kişi olduğunu söyleyerek, hastaların çoğunu taburcu ettiklerini bildirdi. Sağlık Bakanı Koca “Durumu kritik ya da ciddi olan bir hastamız olmadığını özellikle söylemek istiyorum.” dedi.

“ÖNCELİK EVİ YIKILANLARIN”

Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, deprem dolayısıyla meydana gelen Elazığ merkez, Sivrice ve Maden’de 428, Malatya Battalgazi, Doğanyol, Kale, Pötürge ve Yeşilyurt’ta 2 bin 424 ağır hasarlı binanın olduğunu açıkladı.

Ayrıca Elazığ’da 58, Malatya’da 315 yıkık binanın olduğunu bildirdi.

Çevrimtaş Köyü Örnek Köy Planı

Murat Kurum, deprem bölgesinde gerçekleştirilecek 400 konut projesinde öncelikli ailelerin evi yıkılanların olacağını açıklayarak, Elazığ Yemişlik’te de toplam 10 bin konutluk yeni bir uydu kent inşasını gerçekleştirileceğini söyledi.

Bakan Kurum ayrıca yeni yapılacak binaların yıl sonuna kadar bitirilip sahiplerine teslim edileceğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim