Devlet Günü’nün 75. yılı kapsamında Saraybosna’da gerçekleştirilen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic’in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Bu arada haftasonu ülkede temaslarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Bosna Hersek’te İslam Birliği Öğrenci Yurdu ve Karagöz Bey Medresesi açılışlarını gerçekleştirdi.

KARAGÖZ BEY MEDRESESİ AÇILDI

Bosna Hersek’in Mostar şehrinde TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından restore edilen tarihi Karagöz Bey Medresesi (Keyvan Kethüda Mektebi), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle açıldı. Ersoy, yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’teki 400 yıllık Osmanlı varlığının birçok eseri bu ülkeye kazandırdığını belirterek, “Bu eserler, geçmişle gelecek arasında çok güzel bir köprü vazifesi görmektedir.” dedi.

Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarındaki savaştan sonra Türkiye’nin TİKA vasıtasıyla ülkenin yeniden inşası konusunda sorumluluk aldığını kaydeden Ersoy, bu bağlamda TİKA’nın 850’den fazla projeyi hayata geçirdiğini ve 75 milyon dolardan fazla yatırımı Bosna Hersek’e yaptığını söyledi. Ersoy, Karagöz Bey Medresesi’nin faaliyetlerinin hukukuna ve işlevine uygun şekilde Yunus Emre Enstitüsü ile devam edeceğini anlatarak, “Medresede 1557’den beri eğitim veriliyordu. Biz de Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte bu eğitime devam etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“AVRUPA BİRLİĞİ VE NATO’YA GİRMESİNİ DESTEKLİYORUZ”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye Cumhuriyeti olarak Bosna Hersek’in birlikteliği, bütüncüllüğü en büyük arzumuz, isteğimiz. Bu bağlamda Bosna Hersek’in Avrupa Birliği’ne ve NATO’ya girmesini hararetle destekliyoruz.” dedi.

Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bosna Hersek’i Avrupa Birliği ve NATO içinde görmek istiyoruz. Bu hedeflere ulaşması için de ekonomik bakımdan bağımsız ve güçlü bir Bosna Hersek lazım. Bosna Hersek’in ekonomik açından güçlenmesi için biz de ekonomik programlarla desteğimize devam etmek istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim