Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü diyetisyenlerinden Zehra Kelat, Diriliş Postası’na kırmızı etin yoğun bir şekilde tüketildiği Kurban Bayramı’nda doğru ve sağlıklı beslenmeye ilişkin önerilerde bulundu. Diyetisyen Zehra Kelat, Kurban Bayramı’nda herhangi bir sağlık problemi olanların olmayanlara göre daha fazla et tüketimine dikkat etmeleri gerektiğine değinerek, et tüketiminin dinlendirme işleminden pişirme yöntemine, servisinden tüketiliş şekline kadar önem arz ettiğini dile getirdi. Diyetisyen Kelat, “Sindirim problemleri olanlar için bir seferde mideyi doldurmayı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Özellikle Reflüsü olanlara yatmadan iki saat önce bir şey tüketmeleri önerilmez. Etin yanında yenildiğinde etin ağırlığını alacak ayran ve salata tercih edilmelidir. Yağ oranı ete nispeten düşük gıdaların tüketilmesi bayramda tavsiyemizdir. Kalp damar sağlığı, tansiyonve en önemlisi diyabet ve böbrek rahatsızlığı olanların sağlıklı bir bayram geçirebilmeleri için beslenmelerine sağlık problemi olmayan insanlardan daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sebze ve sütlü tatlı tüketilmeli

Diyetisyen Zehra Kelat, etin pişirilme yönteminin diğer işlemlere göre daha da önemli olduğunu belirterek, yağda kızartılan ete yağ ilave edilmesinin doğru olmadığını kaydetti. Kelat, şöyle devam etti:

SÜTLAÇ, MUHALLEBİ GİBİ SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİN

“Yağda kızartma önermiyoruz. Etlerimizde zaten görülmeyen bir yağ var. Bunu değerlendiriyoruz. Biber, domates, soğan ya da değişik sebzeler kullanılarak sotelenebilir, ızgarada yapılabilir, haşlanabilir. Tatlı tüketiminde olması gerekensağlıklı olması sebebiyle sütlü tatlıları tercih edilmelidir. Salgın sürecinde soğutulmuş meyvelerden yapılan güzel tarifler geliştirdik. Evlerimizde boş durmadık, buğday gevrekleri, tam tahıllı yulaf gevrekleri olsun, bal ile pekmez ile tatlandırarak kurutulmuş meyveler ve yağlı tohumlar dediğimiz ceviz, fındıkla karışım şeklinde tatlılar ürettik. Ayrıca sütlaç, kazandibi, muhallebi gibi geleneksel sütlü tatlıların tercih edilmesini öneriyoruz.”

KURBAN ETİNE DİNLENDİRME İŞLEMİ ÖNERİSİ

Kurban Bayramı’nda etin dinlendirme işleminin önemini anlatan Kelat, dışarıda bırakılan etin mikroorganizma üremesine sebebiyet verdiğine dikkati çekerek, besin zehirlenmesine kadar ciddi sağlık problemlerinin oluşturabileceğini sözlerine ekledi. Kelat, “Kurban Bayramı’nın ilk gününde et yeme isteğimiz olacak ama evde bulunan bir et kullanılırsa, kurban etinin ise dinlendirildikten sonra kullanılmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.Etin sertliğinin geçmesi hem sağlıklı olması için hem de lezzetli olabilmesi için dinlendirme işlemine tabi tutulması son derece önemlidir” diye konuştu.

KÜÇÜK PORSİYONLAR TERCİH EDİLMELİ

Yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgını nedeniyle vatandaşların zamanının birçoğunu evde geçirdiğini hatırlatan Diyetisyen Kelat, kilo kontrolünde sorun yaşayanların et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kelat, “Porsiyon ölçülerine dikkat edilmelidir. Salgın sürecinde evlerde kaldık. Herkesin kendine bakması, kilo kontrolü sorunu olanların bu süreçte uzman desteği alması önemli. Porsiyonlarımıza dikkat edeceğiz, ne yersek yiyelim kendi ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim