Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Kosova’nın kendi ordusunu kurma girişimlerine dair gelişmeleri görüştüğü bildirildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ikilinin bölgede barış ve istikrarın korunması gerektiği noktasında mutabık oldukları aktarıldı. Vucic’in, “Kosova’nın kendi ordusunu kurmak için doğru zaman olmadığı” yönündeki açıklamasından dolayı Stoltenberg’e teşekkür ettiği belirtildi. İkilinin sürekli ve doğrudan irtibat halinde olacağı kaydedildi.

Ayrıca açıklamada, Sırbistan Ordusu’nun, Kosova’da NATO önderliğinde görev yapan Kosova Gücü ile yeniden düzenli irtibat kurması noktasında anlaştıkları aktarılırken, tarafların düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunacağı ve gelişmeleri izleyeceği dile getirildi.

SIRBİSTAN’DAN SERT TEPKİ

Vucic’in, Kosova hükümetinin Sırbistan’dan ithal edilen ürünlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulaması hakkında da Stoltenberg’i bilgilendirdiği ve uluslararası anlaşmalara aykırı olan bu uygulamanın Kosova’daki Sırp halkı için de sorun teşkil ettiğini söylediği belirtildi.

Açıklamada, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in de bölgedeki barış ve istikrarın korunması noktasında yaptığı katkılar için Sırp lidere teşekkür ettiği aktarıldı. Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, Kosova Güvenlik Güçleri’nin Kosova Ordusu’na dönüştürülmesi için 14 Aralık’ta mecliste oylama yapılacağını açıklamış, Sırbistan ise bu karara sert tepki göstermişti. Sırbistan’dan 17 Şubat 2008’de ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, bugüne kadar 100’ün üzerinde ülke tarafından tanındı. Sırbistan ise hala kendi toprağı olarak gördüğü Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor.

Editör: TE Bilisim