Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’de uluslararası hukukla uzaktan yakından ilgisi olmayan tutum ve talepleri ortamı germeye devam ediyor. Fransa, Atina’nın en büyük destekçisi sıfatıyla bu Akdeniz’de yaşanan gerilimi tırmandıran ülke. Yunan Başbakan Kyirakos Miçotakis, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile işbirliğini her fırsatta vurguluyor, iki ülkenin çıkarlarının ortak olduğunu dile getiriyor. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macron ile önceki gün gerçekleştirdiği telefon görüşmesi, Yunan siyasi aklında ve kamuoyunda büyük endişe doğurdu.

Girit’te şer ittifakı buluşması

Öte yandan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, BAE’li mevkidaşı Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi ile Girit Adası’ndaki Souda Hava Üssü’nde bir araya geldi. Askeri düzeyde iş birliğinin daha da ileri taşınması ve geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı. Yunanistan basını ziyarete geniş yer verirken, Ta Nea gazetesi, BAE’li ismin adaya ziyaretini “önemli ve büyük bir adım” olarak değerlendirdi. BAE, Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı Yunan-Rum-İsrail ittifakına en çok destek veren ülkelerden birin olarak öne çıkıyor.

“ANLAM VEREMİYORUM” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşmede, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin sebebinin temelinde Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkleri’nin bölgedeki meşru haklarının yok sayılması olduğuna işaret etmişti. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Rum gerginliği tırmandıran maksimalist iddia ve adımlarını desteklemesine anlam veremediğini belirtmişti. Erdoğan, Türkiye’nin kimsenin hakkında gözü olmadığını ancak kendi haklarını da kimseye yedirmeyeceğini vurgulamıştı. Söz konusu gelişme Yunan kamuoyunda gündem olurken, görüşmenin yaklaşık bir saat sürmesi detayı da mercek altına alındı. İktidar partisi Yeni Demokrasi’ye yakın televizyon kanalı SKAİ, “Erdoğan-Macron görüşmesi, Yunan-Fransız ittifakına tehlike oluşturur mu” sorusunu sorarken, haber sitelerinde ve sosyal medyada yapılan yorumlarda “Erdoğan, Macron’u bir şekilde kandırıp kendi tarafına çekmesin” korkusunun görülmesi dikkat çekti. Militaire.gr, slpress gibi Yunan haber sitelerinin tek bir görüşmeyle Macron’un fikrinin değişebileceğine inanması hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı duyulan korkunun hem de uluslararası ilişkilere ne derece duygusal baktıklarının bir göstergesi de denilebilir.

GERÇEKLERDEN UZAK BİR TUTUMDALAR

Zira ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin geçtiğimiz günlerde yaptığı “Sevilla Haritası geçersizdir” açıklaması da Yunan kamuoyunda korku ve endişe doğurmuştu.

Yunanistan’da sağ görüşlü medyanın “Almanya ve Türkiye omuz omuza Yunanistan’ın karşısında” iddiası çarpıcı bir iddia ile devam ediyor. Milliyetçi ve muhafazakar konumdaki Estia gazetesi, Türkiye ile Yunanistan arasındaki askeri gerilimi sonlandırmak isteyen Almanya’nın, Doğu Ege Adaları’nı silahlandıran Atina’yı uyardığını ve askerlerini geri çekerek bölgeyi silahsızlandırmasını istediğini iddia etti. Askerlerin adalardan çekilmesi için Almanya’nın Miçotakis’e baskı yaptığı öne sürüldü. Yunan gazetesinin haberine göre Almanya, bu talebini Atina Büyükelçisi Ernst Reichel üzerinden iletti. Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin başlayacak olması da söz konusu kesim tarafından “Almanya’nın zorlaması” olarak görülüyor.

Editör: TE Bilisim