Kosovaport’un haberine göre, “İzolasyona Hayır, daha kaç kritere ihtiyaç var” sloganı altında yürüyüş düzenleyen öğrenciler, AB’nin Kosova’ya vize muafiyeti verilmesi ile ilgili tutarsız davranışları ile ilgili memnuniyetsizliğini dile getirdi. Başkent Priştine caddelerinde ellerinde pankartlar ile slogan atan öğrenciler, Kosova’nın tüm kriterleri yerine getirmesine rağmen, Kosovalılar’a uygulanan vize rejiminin kaldırılmamasını, ayrımcılık olarak niteledi.

“KOSOVA’YA YAPTIĞINIZ HAKSIZLIĞA SON VERİN”

AB’nin Kosova merkez binası önünde biten yürüyüşün ardından öğrenciler, polisin aldığı tedbirlere rağmen, Schengen yazılı kutuya temsili Kosova pasaportlarını bıraktı, bina parmaklıklarına Kosova’nın izole edilmiş halini gösteren Avrupa haritasını astı. AB Priştine Ofisi önünde toplanan öğrenciler adına konuşan Bekim İbishi, AB’nin vize konusunda Kosova’ya yaptığı haksızlığa son vermesini istedi. AB’nin, Kosova’nın 95 kriterinin tümünü yerine getirmesine rağmen vize muafiyetinin verilmemesinden dolayı AB’nin hesap vermesi gerektiği görüşünü savunan İbishi, “Kosova, Balkanlarda vize muafiyeti olmayan tek ülke olarak izolasyona sürüklenmiş durumdadır” ifadesini kullandı.

“YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN KAÇ KRİTER DAHA VAR”

Öğrenci temsilcilerinden Edison Syla da serbest dolaşım haklarının elinden alındığını, öğrencilerinin serbest olarak Avrupa ülkelerinde eğitimlerine devam edemediklerinden yakındı. “95 kriter yanında yerine getirilmesi gereken kaç kriter daha var” şeklinde AB’ye soru yönelten Syla, Kosova’nın gideretk getolaştığını vurguladı. Protestoya katılan öğrencilerden Fitore Hyseni ise, AB tarafından yapılan büyük bir haksızlık ile karşı karşıya kaldıklarını, Kosova’nın başarıyla yerine getirdiği tüm kriterlere rağmen vize muafiyeti verilmeyerek AB tarafından ihanete uğradığını kaydetti.

Editör: TE Bilisim