Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve down sendromlu çocukların çalıştığı Mutlu kafe, müşterilerin yoğun ilgisini çekiyor. Diriliş Postası Gazetesi’ne konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Mutlu Kafe’nin bir yıl önce hizmete girdiğini ve Gazianteplilerin yoğun ilgisi ile karşılattığını belirtti.

Çelebi, Mutlu Kafe’de çalışan down sendromlu çocukların bir süre eğitimden geçirdiklerini ve daha sonra da sosyal güvenlik kapsamında istihdam ederek hayata kazandırdıklarını ifade ederek, “Bu çocuklarımız önce Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (GASMEK) bir süre ya eğitim alıyorlar. Eğitimin ardından Mutlu Kafe’de çalışmaya başlıyorlar. Bu kafede çalışan 9 down sendromlu çocuğumuz var. Buraya gelen müşteriler, pozitif enerji ile doluyorlar. Çünkü bu özel çocukların müşterilerimizi oldukça memnun ettikleri görülüyor. Gaziantepliler’in de bu kafeye yoğun ilgileri var. Bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

“ÇOCUKLARI ÇALIŞAN BİR BİREY OLARAK TOPLUMA KAZANDIRIYORUZ”

Down Sendromlu çocukların hayatın her alanında olmasının, toplumdaki bütün engelli bireylerin topluma kazandırılıp bir iş edinmelerinin ve kendi hayatlarını idame ettirmelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yusuf Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı şu anda sizin çocuğunuz nasıl ki işe gidiyor kazanıyor ve maaşını alıyorsa bu çocukların da bordroları hazırlanır. Maaşları bankaya yatırılır. Bankamatiğe gidip kendi imkanlarıyla, ailelerin eşliğiyle maaşlarını çekerler. Biz dedik ki bu çocuklarımız bizim gibiyse biz nasıl kendi kartımızla çekebiliyorsak, onlar da kendi kartlarıyla çeksinler dediğimde çok sıcak baktılar bu fikrime. Ve ailelerin vasi kararıyla şu anda çocuklara bankamatik kartı verildi ve kendileri çekiyor. İnanılmaz bir mutluluk yaşanıyor. Nevin diye bir kızım var her maaşını çektikten sonra bakanımız Fatma Şahin’e dualar ediyor.”

MUTLU KAFEDE ÖĞRENMEYE DEVAM EDİYORLAR

Down sendromlu çocuklar kafede çalışırken bir taraftan da okuma yazma ve işaret dili öğreniyorlar. Aynı zamanda eğitici oyunlarda oynayarak kendilerini geliştiriyorlar. Bu oyunlarla çocukların kendilerini çok iyi geliştirdiklerini ifade eden Çelebi şunları söyledi:

“Jenga diye bir denge oyunu var. İlk etapta onunla başladık. Süre olmaksızın her çocukla bire bir jenga oynayarak el koordinasyonu ve stratejilerinin gelişmelerini sağladık. Baktık biz bu işi çok iyi yapıyoruz “Türk ve Strateji Oyunu” olan mangalaya geçtik. Mangala da şu an üniversite öğrencileriyle turnuvalar yapıyoruz. Ve burada altan alamayacağım hepsini yeniyoruz. Hatta şu an bize öğreten hocayı da yeniyoruz. İnanılmaz zekaları var. Şu an üçüncü zeka oyunumuzdayız abalonendayız. Herhalde ikinci dersimiz bu geçtiğimiz ama şu anda hepsi öğrendi Çünkü amacımız yalnız burada çalıştırmak değil. Hayata kazandırmak. Sosyal toplumla beraber yaşamasını sağlamak.”

GELEN MÜŞTERİLER DE ÇOK MEMNUN

Down sendromlu çocukların sosyal hayata kazandırılmasıyla ilgili projeyi çok doğru ve yerinde bulduklarını belirten kafe müşterileri, bu işyerine gelmekten memnun olduklarını ifade ederek, bu projenin her alanda uygulanması gerektiğini vurguluyor. Yusuf Çelebi, “Mutlu Kafe engellerin kalktığı bir yer. Öğrendiğimiz işaret diliyle buraya gelen işitme engelli misafirimizin karşısında da çaresiz kalmıyoruz. Onunla da iletişime geçmek istiyoruz ve geçebiliyoruz şu anda ne yiyebileceğini ne içebileceğini bununla direk çocuklarım iletişime geçebiliyor” diye konuştu. Mutlu Kafeye ilginin yoğun olduğunu söyleyen Çelebi , sözlerini şöyle tamamladı:

“Her zaman tüm masalarımız dolu. Mutlu Kafe’yi çok seviyorlar, çocukları çok seviyorlar. Yani sırf onlar için gelen fan gruplarımız var diyebilirim. Sırf o çocuklar için gelen insanlar var. Tip box’ımız var. Çocuklara inanılmaz bahşiş veriliyor. Biz bunu ayda bir biriktiriyoruz ve dağıtıyoruz. Çocuklar bugün ekmeği ben alacağım, eve götüreceğim diye çok mutlu oluyorlar.”

Editör: TE Bilisim