Diriliş Postası muhabiri İbrahim Seçkin Talaş – Ankara

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), bugün 10.15’te yapılacak. Adaylar sınav binalarına 10.00’dan sonra alınmayacak.

Adaylara, Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya felsefe sorularından 5’er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinden de 20 soru yöneltilecek.

ÖNLEMLER ÜST DÜZEY

Milyonlarca öğrencinin gireceği YKS öncesi Kovid-19 riskine karşı sınav binaları ve okullar sınavdan önce dezenfekte edildi. Sınav binaları ve okulların girişlerinde görevliler maske ve dezenfektan dağıtacak. İsteyen adaylar dezenfektanlarını yanında getirebilecek. Ayrıca adaylar ve görevliler, sınav binalarına ya da okullarına maske ve siperlikle gelebilecek.

Bilim Kurulu tavsiye kararları kapsamında adaylar sınav esnasında maske ve siperliklerini çıkarabilecek. Ancak görevliler çıkaramayacak. Okul bahçelerine yığılmanın önlenmesi adına kimse içeri alınmayacak.

Görevliler sosyal mesafenin korunması için gerekli önlemleri alacak. Ayrıca, Kovid-19 durumu olan adaylar sınav merkezlerinde hazırlanan yedek binalarda ayrı salonlarda sınavlarına girebilecek.

Kovid-19 tanısı konup karantina sürecinde olan adaylar veya tedavisi tamamlanan adayların sınavdan önce durumlarını ÖSYM’ye bildirmeleri gerekiyor.

SINAVLAR YARIN TAMAMLANACAK

YKS ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Sınavı(AYT) yarın 10.15’te başlayıp 180 dakika sürecek. YKS üçüncü oturumu ve son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın 15.45’te başlayıp 120 dakika olacak. Adaylar Kovid-19 tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim derslerinden sorunlu tutulmayacak. Yüz yüze eğitim yapabildikleri dönemden sorumlu tutulacak. YKS sonuçları 28 Temmuz tarihinde açıklanacak.

Salgına karşı BOREN önlemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hafta sonu yapılacak YKS esnasında kullanılmak üzere adaylara Kovid-19 riskine karşı bor katkılı ıslak mendil BOREN dağıtılacağını açıkladı. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen 6 milyon BOREN ıslak mendil sınav günü adayların masasında hazır bulunacak. Öğrencilerin tereddütleri olmadan, gönül rahatlığıyla sınava girmesi için böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Eti Maden Genel Müdürlüğü Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Derya Maraşlıoğlu, “Sınav binası girişlerine de BOREL koyduk. Sınav salonlarında da her öğrenciye ikişer tane denk gelecek şekilde ıslak mendil öğrencilerimize verilecek” dedi

Editör: TE Bilisim