Mukabele, oruç, namaz ve dualarla geçirilen Ramazan-ı Şerif’in 12. günü geride kaldı. Her gecesini ibadet ve dualarla geçirmek isteyen Müslümanlar, Ramazanda kılınacak namaz [gün gün detaylar için tıklayın] hakkında araştırma yapıyor. Bu ayda gün gün kılınması Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem tarafından tavsiye edilen ve yapılmasında büyük faideler olan namazlar merak ediliyor. Peki, Ramazan’ın 13. gecesi kılınacak namaz, kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan ayının 13. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının hükmü nedir? Konu hakkında bilgiler haber detayında.

NOT: Ramazan’ın 14. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan ayının 14. gecesi kılınacak namaz ve teravihin fazileti hakkında haberi okumak için tıklayın!..

Ramazan’ın 13. gecesi kılınacak namaz, kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan ayının 13. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının hükmü nedir?

Ramazan ayının 13. gecesi (5 Mayıs Salı’yı / 6 MayısÇarşamba’ya bağlayan gece) kılınacak namaz: Peygamber Efendimiz Sallalâhu Aleyhi ve Sellem on üçüncü gecede kılınacak namaz hakkında buyurur ki; Bu gece bir kimse, 1 Fatiha-i Şerife ve her rekatta 30’ar kere de Felak ve Nâs surelerini okuyarak 6 rekat namaz kılsa, Allâhu teâlâ o kimsenin bütün günahlarını bağışlar. O kimsenin günahları deniz köpüklerinden fazla olsa da…’

Namazın kılınacağı vakit

Bu 6 rekat namazın kılınacağı vakit iftar vakti ile imsak vakti arasıdır. 2’şer rekatta bir selam verilir. Namazın kılınış şekli öğle ve yatsının son sünneti gibidir.

Namazın niyeti

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber’ diye niyet edilir.

13. gecede kılınan namazın hükmü

Bu gece kılınan 6 rekat namaz, farz veya vacip olmayıp nafile bir namazdır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat olmakla beraber terk edilmesinde bir mahzur yoktur.

RAMAZAN AYINDA YAPILAN İBADETLERE VERİLEN MÜKAFAT

Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

RAMAZAN’IN 13. GECESİ KILINAN TERAVİH NAMAZININ ECRİ

Ramazan ayının 13. gecesinde teravih namazını kılan kimseye, Beytullah’ı imar etmiş gibi ecir ve mükâfât bahşedilir. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Câmii ve mescid yaptırmak, onarmak, din hizmetinin devamına katkıda bulunmak, ‘sadaka-i câriye [hiç bitmeyen, kesilmeyen sadaka]‘ olarak adlandırılan ibadetlerdendir. Eğer bu imar edilen mekan Beytullâh ise, kazanılacak ecir ve mükafat elbette katbekat fazladır.

Hadîs-i Şerif: ‘İnsan öldüğü zaman amel işlemesi kesilir. Ancak üç şey bundan müstesnadır. Sadaka-i cariye, kendisinden yararlanılan ilim veya kendisine hayır dua eden salih evlat.’ [Dârimi, Mukaddime, 46]

Mescidleri imar iki türlü olur. Birincisi, maddi olarak binanın inşası ve devamı için hizmetçisi olmak, ikincisi de içerisinde ibadet ederek maksadın hasıl olmasına hizmet etmek.

Ramazan ayının 13. gecesi teravih namazını eda eden kimselere Hadis-i Şerif’te müjdelendiği üzere sanki bu sadaka-i cariyenin en güzelini işlemiş, hem maddi hem manevi olarak Beytullâh’a hizmet etmiş gibi mükâfatın ihsân edilmesi ümit olunur.

Sadaka-i cariyeye örnek: Mescid, yol, köprü, çeşme, yoksullar için aş evi, hastahane ve okul, ilim merkezleri gibi insanların hayırla yararlanacağı yerlerin inşası için doğrudan veya dolaylı olarak verilen sadakadır.

Bu sadakaların sevabı, kişi vefat edip kendi ameli kesilse bile, o mekanlardan insanlar faydalandığı sürece nesiller boyu devam eder…

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrimen mekruhtur.

Teravih namazının ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Ramazan ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan-ı Şerif ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazı hakkında Hadis-i Şerif;

Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

Editör: TE Bilisim