Forumda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi Avrupa Birliği arabuluculuğunda resmen Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakerelerin son aşamasını başlattıklarını açıklayarak Kosova ile Sırbistan arasında sınırların düzeltilmesi hakkında da konuştu.

“KOSOVA İLE SIRBİSTAN ARASINDA ANLAŞMA, ETNİK ÇİZGİSİNDE OLMAYACAK”

Cumhurbaşkanı Thaçi, Kosova ile Sırbistan arasında olasıl anlaşmanın etnik çizgisinde olmayacağı iddiasını ortaya koyarak, “Aleksandar ile yaklaşık 5-6 sene istişare ettik ve benim açımdan sınırların düzeltilmesi dahil, anlaşmaya varılması için her tür ihtimali araştırmayı kararlaştırdık. Bölge ülkeleri, AB üye ülkeleri veya dünyanın diğer ülkeleri, sınırın düzeltilmesi ihtimalinin kapsanabileceği dahil Kosova ile Sırbistan arasında olasıl barış anlaşmasına karşı koymamalıdırlar veya bundan korkmamaları gerekir”değerlendirmesini yaptı.

“ANLAŞMA KARŞILIKLI UYGULANACAK”

Thaçi anlşmanın karşılıklı uyugulanacağını güvencesini dile getirerek, “Kosova çok etnili bir toplum kalacaktır ve topluluklar haklarının korunması anlamında en yüksek standarları uygulayacaktır. Aynı prensip Sırbistan için de geçerli olacaktır, çünkü Kosova ile Sırbistan arasında barışçıl anlaşma ve karşılıklı tanınma tüm bölgeye olumlu yansıyacaktır. Belki bu olasıl barışçıl anlaşma AB’nin genişleme ajandası için Batı Balkanlar’dan en iyi katkıyı oluşturacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim