Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Karadağ Hükümeti tarafından, twitter hesabında yapılan açıklamada, “Bu, sistemdeki herkesin ve vatandaşlarımızın birkaç aylık çabalarının sonucudur. Güven için teşekkürler.” denildi.

Bazı önlemlerin kaldırıldığı söyleniyor, ancak pandemi devam ettikçe, “virüs ithalatına” karşı önlemler de sürüyor. Karadağ’daki koronavirüs salgını 26 Mart’ta resmen açıklandı. Diğer yandan, Karadağ Başbakanı Dushko Markoviq, uygun değerlendirme doğrultusunda Karadağ günler önce, Haziran ayının ilk günlerinde Halk Sağlığı Enstitüsü’nün kriterlerini karşılayan ülkelerle sınırlarını açacağını duyurdu. Markoviç basın toplantısında, Halk Sağlığı Enstitüsü’nün sınırları açma kriterlerinin 100 bin kişi ile ilgili olarak en az 25 hastayı içeren ülkeler olduğunu söyledi.

KOSOVA HÜKÜMETİNİN KARARLARI TEHLİKELİ

Kosova Eski Adalet Bakanı Albulena Haxhiu, Avdullah Hoti Hükümetini, koronavirüsün yayılmasına karşı kısıtlayıcı önlemleri kaldırarak vatandaşların yaşamını ve sağlığını tehlikeye atmakla suçladı. Eski Bakan Haxhiu, “Pozitif vakaların sayısındaki artış ciddi bir endişe kaynağı ve diğer yandan herkesin azami dikkat göstermesini gerektirdi. Ancak gayri meşru hükümetin her konuda acele etmek, herşeyi açmak ve herhangi bir kısıtlamayı kaldırmak için “stratejisi” büyük bir tehlike oluşturuyor ve şimdiye kadarki her başarıyı altüst ediyor!” dedi. Arnavutluk’ta 17 yeni pozitif vaka kaydedildi. Verilere göre yedi kişi tedavi edildi.

BULGARİSTAN’DA MASKE ZORUNLUĞU KALKACAK

15 Haziran’da kapalı alanlarda maske takılması da dahil olmak üzere koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle uygulanan kısıtlayıcı tedbirler kalkacak. Kendilerini hasta hisseden insanlar arzu ederlerse maske takacaklar. Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Başkan Yardımcısı Ulusal Bulaşıcı ve Parazitler Hastalıklar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Todor Kantardjiev, ”Vakalar artarsa ve salgının merkez noktalarını ortadan kaldırmakta zorlanırsak tüm toplu taşıma araçlarının yanı sıra mağazalar ve marketlerde maske takılması tekrar zorunlu hale gelecek” diye kaydetti.

MAKEDONYA’DA SEÇİM OLACAK MI?

Kuzey Makedonya’da, Cuma gününe kadar Hükümetin acil durum konusundaki pozisyonu açıklanacak ve bulaşıcı Hastalıklar Komisyonu’nun pandemi durumuyla ilgili görüşü ile birlikte seçim tarihinin anahtarı olacak.

Avrupa İşleri Başbakan Yardımcısı Bujar Osmani, yaptığı açıklamada, olağanüstü hal ilan konusunda karar alındıktan sonra, seçim tarihi açıklanacak.

BOSNA’DA YAKLAŞIK 2 BİN KİŞİ İYİLEŞTİ

Bosna Hersek’te ise, düne kadar 2 bin 665 vaka kaydedildi. Bosna’da, 2.000’in üzerinde hasta iyileştiği duyuruldu. Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 160’a çıktı.

Editör: TE Bilisim