Harcırah hesaplama kendi görev yeri dışında bir yerde geçici süreli olarak görevlendirilen memurların yeni görev yerlerindeki masraflarının hesaplanmasıdır. Harcırah hesaplaması yaparken görevli memur gün içindeki tüm masraflarını listeler. Görev yerine taşınma durumları sebebiyle harcanan paranın ödemesini alabilirler. Harcırah hesaplaması Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu esas olarak hazırlanmaktadır. 2021 yılı için belirlenen orana %8,8 oranında zam yapılmıştır. Harcırah hesaplaması sürekli görevli ve geçici görevliler için iki ayrı şekilde hesaplanır.

Sürekli Görev Harcırah Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Sürekli görev harcırah hesabı 6245 sayılı Kanun gereğince yapılmaktadır. Bu kanuna göre sürekli görev yapacak memurlara ödeme yapılmaktadır. Sürekli görev harcırah hesaplaması yurt içinde veya yurt dışında göreve gidecek memurların harcamalarının geri ödemesidir. Sürekli görev harcırah ödemesi yurt dışında görev yeri değişen memurlar içinde ödenmektedir. Söz konusu sürekli harcırah ödemesi görev yerine gidişte, günlük yol masraflarında veya günlük farklı harcamalar için ödenmektedir.

Sürekli Görev Harcırah Ödemesi Yapılacak Durumlar Nelerdir?

Sürekli görev harcırah ödemesi üç hususta yapılmaktadır. Bu hususlar şu şekilde sıralanabilir;

Yol masrafları Günlük yevmiye Yer değiştirme masrafı

Yol masrafları için memur gideceğe yere en yakın güzergahta ve en uygun araç seçimlerinde ödenmektedir. Bu sebeple memur göreve gideceği yere en uygun taşıtla gitmek zorundadır. Yol masrafları memurun varsa ailesi ve kendi için yolda yapılacak masraflar ve taşıt ücretleri esas alınarak yapılmaktadır. Yol masrafı ödemesi memurun bağlı bulunduğu birim tarafından tespit edilerek hesaplanmaktadır.

Günlük yevmiye ödemesi memurun hali hazırda aldığı maaş günlük ödemesi kadardır. Memur atandığı yerde mevki değiştirerek atanmış ise yeni belirlenen maaş oranında günlük yevmiye ücreti hesaplanarak ödeme alır. Ailesi ile yolculuk yapacak olan memur taşıtı kiralarsa bu durumda yol masrafını ailesi için alamaz.

Yer değiştirme masrafları kendi için ve aile fertleri için alınabilecek bir ödemedir. Kendisi için günlük yevmiyesinin üstünde bir ödeme alabilir. Ailesi için kendisine verilen günlük yevmiyenin üstünün yarısı kadar ödeme alabilir.

Sürekli görevli harcırah hesaplaması;

Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek kadrolarda bulunanlar Ek göstergesi 5800 – 8000 olan kadrolarda bulunanlar Ek göstergesi 3000 – 5800 olan kadrolarda bulunanlar Aylık / kadro derecesi 1 ve 4 arası olanlar Aylık / kadro derecesi 5 ve 15 arası olanlar

Yukarıdaki gibi harcırah hesaplaması yapılırken yevmiye seçimi yapılır.

Taşıt ücreti belirlenir Aile fert sayıları belirlenir Mesafe km olarak belirlenir Yol için gün sayısı belirlenir

Bu durumlar göz önünde bulundurularak sürekli görev harcırah hesaplaması yapılmaktadır.

2021 Kadro Derecelerine Göre Yevmiye Miktarları Nelerdir?

Kadro derecesine göre yapılan yevmiye ücreti 2021 yılı için şu şekildedir;

Aylık / kadro derecesi 5 ve 15 arası olanlar için 42,15 TL Aylık / kadro derecesi 1 ve 4 arası olanlar için 43,35 TL Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek kadrolarda bulunanlar için 56,10 TL Ek göstergesi 5800 – 8000 olan kadrolarda bulunanlar için 52,35 TL Ek göstergesi 3000 – 5800 olan kadrolarda bulunanlar için 49,15 TL

Geçici Görev Harcırah Ödemesi

Geçici görev harcırah ödemesi 6245 sayılı Kanun gereğince yapılmaktadır. Görevi geçici süreliğine olan memurların tüm masraflarının hesaplaması yapılarak ödemesi gerçekleştirilir. Bu durumda memur gündelik konaklama, yol ve gıda harcamaları için ödeme alır. Görev süreçleri boyunca ödeme alırlar. Genel geçici görev harcırah hesaplamaları memurun bağlı bulunduğu birim tarafından yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim