Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş

Bugüne kadar, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı 3’üncü sınıf öğrencisi Sibel Ünli’nin intiharı üzerine ortaya atılan iddialar toplum olarak en büyük tehlikeyi görmemizin önüne geçiyor. Bir kısım medyanın 1 lira edebiyatına çevirdiği acı vakanın arkasında yatan en temel sebebi ise çağın en büyük sorunu siber zorbalık oluşturuyor. Artık katiller elinde silah ya da kesici bir aletle değil dijital mecralarda kol geziyor. Deli saçması aşağılamalar ve ağır hakaretleriyle dijital katiller sürüsüne dönüşen sosyal medyadaki birtakım kendini bilmez kullanıcıların ne zaman kimi hedef alacağı ise belli olmuyor.

SİBER ZORBALIĞA MARUZ KALDI

Bu durumun yol açtığı Ünli’nin intiharını gazetemize değerlendiren Prof. Dr. Sefa Saygılı, bu can yakıcı olayın ideolojik saplantıların odağı haline getirildiğini söyledi. Ailenin maddi durumlarının iyi olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlatarak Ünli’nin ölümünün parasızlıkla ilgili olmadığına dikkati çeken Psikiyatrist Saygılı, sosyal medyada ideolojik ‘siber zorbalık’ ve ‘linç girişimi’ durumlarının bu vakalara yol açtığına vurgu yaptı.

DİJİTAL KATİLLER ARAMIZDA

“İdeolojik saplantı, siber zorbalığa dönüşüyor” ifadesini kullanan Saygılı, sosyal medyanın insanların vaktini çaldığını ve toplum içinde yaşanan olayların kirli eller tarafından bir anda ideolojik bir biçimde kullanılarak yapay gündem oluşturma çabası olduğunu söyledi.

Sosyal medyada dezanformasyon maksadıyla içerik üreten birtakım hesapların yaptığı paylaşımları kendi hesabından yayan sıradan kullanıcılar da dikkatli olmadıkları takdirde bu tarz cinayetlere istemeden ortak olabiliyor.

“MİLLETİMİZİN SOSYAL YARDIM YÖNÜ GÜÇLÜ”

Psikiyatrist Saygılı, Ünli’nin ölümünün parasızlıkla ilgili olmadığını söyledi. Ailenin maddi durumlarının iyi olduğu yönünde açıklamalarının bulunduğunu belirten Saygılı, “Sibel Ünli, bipolar hastası. İnsanı zaman zaman ağır depresyonlara sokan bir vakadır. Ağır depresyonda da intihar riski çok önemlidir. İntiharların önemli bir kısmı bipolar rahatsızlığına bağlı bir depresyonla olur” dedi.

Hayat dolu bir gencin intiharının tek başına açlık, parasızlık gibi nedenlerden olamayacağını belirten Psikiyatrist Saygılı, “Türkiye’de intihar edecek şekilde açlık yoktur. Tüm yıpratmalara rağmen sosyal yardım yönü güçlü olan bir ülkeyiz çok şükür.” ifadelerini kullandı. Sibel Ünli’nin ölümünün ardından sosyal medyada ideolojik ‘siber zorbalık’ ve ‘linç girişimi’ durumlarının bulunduğunu işaret eden Saygılı, “Burada çirkin olan, bu olayı iktidara karşı sosyal medyada kullanmak için her türlü yalanı söyleyebilen sosyal medya trolleri var. Tamamen yanlış olduğu bilinerek bunu yayıyorlar. Yanlış olan budur. İnsanların psikolojisini bozan bir durumdur” diye konuştu.

Baba Ünli: Durumumuz iyi

İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı 3’üncü sınıf öğrencisi Sibel Ünli’nin ailesi kızlarının sosyal medyada ideolojik söylemlere alet edilmesinin kendilerini üzdüğünü açıklamış, ‘parasızlık yüzünden intihar etti’ söylemine karşı çıkmıştı. Baba Ali Zeki Ünli, “Parasızlıktan intihar ettiği yalan, aylık gelirimiz 10 bin TL çok şükür. Bu yalanı kim söyledi. Bu acı günümüze yakışmadı. Devlet de yardım ediyor. Bunu devleti kötülemek için yapıyorlar” diye konuşmuştu. Öte yandan Ünli ailesi basına bir yazılı açıklama daha yapmış ailenin siber zorbalığa maruz kaldığını söylemişti.

SOSYAL MEDYADA ‘TAŞIYICI’ OLMAK

Sosyal medyanın insanların vaktini çaldığını, enerjisini tükettiğini belirten Sefa Saygılı, toplum içinde yaşanan olayların kirli eller tarafından bir anda ideolojik bir biçimde kullanılarak yapay gündem oluşturma çabası olduğunu söyledi.

Saygılı, “Sosyal medya üzerinde dolaşan haberlerin de birçoğu yalan oluyor. İşine gelen o yalan haberlerin ‘taşıyıcısı’ konumuna düşüyor. Bu da insanların yanlış yönlendirilmesine neden oluyor. Toplumun ruh sağlığını bozan, insanlar arasına düşmanlık tohumları atan, yalan yanlış dolduruşların olduğu bir ortam oldu maalesef sosyal medya” değerlendirmesinde bulundu.

İnsanları sosyal medya üzerinden her haber ve bilginin paylaşımında dikkatli olmaya davet eden Saygılı, sosyal medya trollerine verilmesi gereken dersin ancak yine toplum tarafından verilebileceğini dile getirdi. Saygılı, “İdeolojik saplantı, siber zorbalığa dönüşüyor” ifadesini kullandı.

Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş

Editör: TE Bilisim