Ceza İnfaz Hesaplama

2021 senesi ceza infaz hesabı yapılırken şu durumlar göz önüne alınır:

Suçun işlendiği tarih: 01.06.2005 öncesi, 01.06.2005 ile 01.07.2016 arası ve 01.07.2016 sonrası için ayrı işlemler uygulanır. Suç türü: Adi suç ve terör suçu olarak kategorize edilen suçlara ek olarak kasten öldürme, kasten yaralama, cinsel suçlar, özel hayatı ihlal eden suçlar, uyuşturucu ticareti ve anayasal suçlar da ayrıca değerlendirilir. Hükümlünün yaşı: 15 yaş altı ve üstü vatandaşların ceza infaz hesabı farklı bir biçimde yapılır. Sabıka kaydı: Daha evvelki adli sicil kaydı hesabı etkiler. Kesinleşen ceza miktarı: Yıl, ay ve gün cinsinden hesaba katılır.

Mükerrer Ne Anlama Gelir?

Mükerrer durumunda olmak sanıkların suçu tekrar etmesi durumuna karşılık gelir. Sonuca bağlanan çeşitli davalarda gözlemlenen mükerrerlik durumu yaşandığında hakkında karar çıkan kişilerin cezası kesinleşmiş olur. İnfaz durumu ise kişiler için biçilmiş ve uygulamaya koyulmaya hazır olan cezai yaptırımlardır. Mükerrerlik durumunda olan kişiler suçlarını tekrarladıklarında direkt olarak infaz durumuna geçerler. Böylesi anlarda yapılan ceza infaz hesaplamaları suçun işlendiği dönemki denetimli serbestlik yasalarına tabi tutulur. 5275 sayılı kanunla düzenlenen ceza ve infaz kararları hükümlüleri topluma geri kazandırmak için çeşitli fırsatlar sunar. Denetimli serbestlikle cezasının bir kısmını yatan kişiler şartlı tahliye edilerek sosyal hayata kazandırılır. 15 yaşını doldurmamış kişilerin cezası çoğunlukla yarıya iner. Diğer bir fırsat ise hapis cezasının para cezasına dönüştürülmesidir.

Ceza İnfaz Hesabını Hangi Durumlar Etkiler?

Ceza infaz hesaplamasını etkileyen durumlar şöyle özetlenebilir:

Suç 01.06.2005 ile 01.07.2016 tarihleri arasında işlenmişse alınan hapis cezasının yarısı yatılır ve kalanı için şartlı tahliyeden yararlanılır. Yatılan cezanın sona ermesine 2 yıl kala denetimli serbestlikten faydalanma imkanı da mevcuttur.

Suç 01.07.2016 tarihinden sonra işlenmişse cezanın üçte ikisi yatılır. Bu sürecin bitmesine 1 yıl kala denetimli serbestlik fırsatından yararlanılabilir. Kalan süre ise şartlı tahliye olarak geçirilebilir.

Üstünkörü olarak yapılan bu hesaplar çeşitli durumlara göre farklılık gösterebilir. Tam manasıyla doğru bir ceza infaz hesabı için profesyonel hizmet almak gereklidir.

Denetimli Serbestlik Nedir?

Denetimli serbestlik hakkında hapis hükmüne varılmış kişilerin infazının sosyal yaşam içerisinde gerçekleşmesini sağlayan bir durumdur. Kişilerin sosyal hayattan izole olmadan cezalarını ödemelerine olanak sağlayan denetimli serbestlik yasası sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Şartlı tahliye uygulamasından bir süre önce uygulamaya sokulan denetimli serbestlik uygulamasından aşağıdaki durumlardan birinde yer alan kişiler faydalanamaz:

Kasten cinayet suçundan hükümlü olmak Yakın akraba ve eşe uygulanan yaralama suçlarına karışmak

Cinsel suçlardan birini işlemek Özel hayata kasteden suçlardan hükümlü olmak Uyuşturucu yada uyarıcı madde üretmek ve satmak Devletin birlik ve beraberliğine kasteden suçlara karışmak Şartlı tahliye hakkının yandığı durumlarda bulunmak

Müddetname Ne İşe Yarar?

Müddetnamenin işlevi hakkında ceza kararı çıkan kişilerin cezalarının net bir biçimde ilan edilmesidir. Bu belge savcılık tarafından hazırlanır ve ceza infaz hesabı sonucu elde edilen sonucun resmi bir şekilde ilan edilmesini sağlar. Tüm koşullar işin içine katılarak yapılan hesaplar müddetnamede yer alan cezayla örtüşür. Gözden kaçan durumlardan dolayı hesaplar bazen müddetnamedeki sonuçlarla tutmaz. Müddetnamelerde hükümlüler hakkında şu bilgiler yer alır:

İsim ve soyisim Mahkemenin esas ve karar numarası Gözetim bilgileri Tutukluluk bilgileri İşlenen suçun tarihi ve çeşidi Hükümlünün ceza infaz kurumuna getiriliş tarihi Şartlı tahliye tarihi Tahliye tarihi

Editör: TE Bilisim