Doğa olayları birçok vatandaşın ilgisini çekerken, Elazığ ve Trabzon’a göktaşı düştü iddiası sosyal medyayı salladı. Gündem olan Göktaşı düşmesi herkesin merakla araştırdığı bir konu oldu. Bu konuyla ilgili araştırma yapanlar, Göktaşı düşerse ne olur? Elazığ göktaşı düştü mü? sorularına yanıt aranıyor. İşte herkesin merak ettiği sorunun yanıtı haberimizde yer alıyor. Peki Göktaşı düşerse ne olur? Elazığ göktaşı düştü mü? Detaylar haberimizde…

Göktaşından yapılan tespih 30 bin dolara satışa çıktı

Video

Habere Git

Elazığ göktaşı düştü mü?

Bir çok sosyal medya kullanıcısı Elazığ’a göktaşı düştüğünü belirtti. Elazığlı birçok vatandaş telefonuyla düşen meteoru çekti. Olay anına tanıklık edenlerin şaşkınlıkla izlediği olayın görüntüleri sosyal medyada gündem oldu. Trabzon ve Elazığ’ın birçok ilçesinden bu tür ihbarlar geldiği doğrulanırken yeryüzü ile alakalı bir durum olmadığı ve gelişmelerin anbean takip edildiği belirtildi.

Göktaşı Trabzon, Artvin,Malatya, Elazığ, Bingöl,Diyarbakır,Erzurum,Sivas,Tunceli,Erzincan ve Ardahan başta olmak üzere bir çok şehirde göründü.O anı ise Bingöl Genç karayolunun 8. kilometresinde araçla seyir halinde olan 19 yaşındaki Veysel Sönmez cep telefonu kamerasıyla tesadüfen kaydetti.

Göktaşı düşerse ne olur?

Dünya’ya 66 milyon yıl önce çarparak yeryüzündeki hayatın yüzde 75’inin yok olmasına neden olan dev meteorun hangi açıyla dünyaya çarptığı bulundu.

Nature Communications’ta salı günü yayınlanan bilimsel bir çalışmaya göre dev göktaşı dünyaya olabilecek “en ölümcül açıyla” yani 60 derecelik bir eğimle çarptı.

Çarpışma partikül, kül ve dumanın atmosfere saçılarak iklimde köklü değişikliklere ve dinozor gibi birçok türün yok olmasına neden oldu.

Meteorun yeryüzüne çarptığı nokta olarak kabul edilen Meksika’nın güneyindeki 200 kilometre çapındaki Chicxulub kraterini inceleyen bilim insanları, bölgede bir dizi simülasyon çalışmasında bulundu.

Londra Kraliyet Koleji, Teksas ve Fribourg Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak çalışmasında 90, 60, 45 ve 30 derecelik dört çarpışma açısı incelendi. Çarpışma hızı olarak ise saniyede 12 ve 20 kilometre seçildi. Bu simülasyonların sonunda yeryüzü ile krater arasındaki çarpışma açısının 60 derece olduğu sonucuna ulaşıldı.En ölümcül çarpışma açısı: 60 derece

Londra Kraliyet Koleji profesörlerinden Gareth Collins, “60 derece en ölümcül açı çünkü yeryüzünü örtmesi için en fazla miktarda maddenin yeterli hızda yayılmasına neden oluyor. Chicxulub’daki çarpışma hayatın neredeyse sonlanmasına neden oldu. Çünkü çok fazla miktarda toz ve gazın tüm dünya atmosferine hızla yayılmasına yol açtı.” ifadelerini dile getirdi.

Araştırmacıların çarpışma ile ilgili keşfettikleri diğer bir nokta da tahmin edilenin aksine meteorun dünyaya güney doğudan gelerek çarpmadığı. “Çalışmamız bu hipotezin aksini kanıtladı” diyen Collins, “Kraterin merkezindeki yükselti hafif şekilde güney batıya bakıyor ve çarpışma simülasyonları da aynısını ortaya koyuyor” dedi

Editör: TE Bilisim