Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah / Atina

10 yıl önce patlak veren ekonomik krizin içinde olan ve etkilerini hala üzerinden atamamış olan Yunanistan, uluslararası yatırımları kendisine çekmek için çeşitli yollar arıyor. Başbakan Kyriakos Miçotakis, hem bölgede Türkiye karşıtı siyasette uzlaştığı hem de ekonomik  olarak yüksek potansiyelinden ötürü Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile stratejik işbirliği istiyor.

Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın tek taraflı faaliyetlerine tam destek veren bu iki ülke, Atina için büyük potansiyel olarak görülüyor. Bu kapsamda bugün Suudi Arabistan’a hareket edecek olan Miçotakis, burada Suudi Prens Muhammed bin Selman ile ülkenin başkenti Riyad’da bir araya gelecek.

Sonrasında üst düzey Suudi yetkililerle buluşarak ortaklığı hayata geçirmek için mesai harcayacaklar.

“Türk saldırganlığı” ile destek arayacak

Miçotakis’in bu akşamki durağı ise BAE’nin başkenti Abu Dabi olacak. Yunan başbakan, ülkedeki yatırımlarından sorumlu Hamed bin Zayed Al Nahyan ile görüşecek, BAE’nin dikkatini Yunanistan’a çekmeye çalışacak. Miçotakis’in, “Türk saldırganlığı sizi de tehdit ediyor” savıyla hareket etmesi bekleniyor. İsrail ve 2013’ten bu yana Sisi rejimi yönetimi altında bulunan Mısır ile halihazırda kapsamlı ilişkilere sahip olan Yunanistan, Suudi Arabistan ve BAE’yi de yanına alarak Türkiye karşısında kalkanını genişletmeyi planlıyor.

Oruç Reis’e müdahale edilmeliymiş

Öte yandan sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in etkileri Yunan medyasında sürüyor. Cuma günü Yunanistan’ın tek taraflı olarak ilan ettiği “Yunan kıta sahanlığı”na giren Oruç Reis, Yunan savaş fırkateyni Nikiforos Fokas tarafından takibe alınmıştı.

Oruç Reis’e Yunan karasularında olduğunu anons eden fırkateyne verilen cevap, “Burası Türk karasuları” olmuş, sonrasında Yunan fırkateyni ile hiçbir temas kurulmamıştı. Çaresiz kalan Yunan fırkateyni, “Yunan kıta sahanlığını ihlal ediyorsunuz” anonsunu otomatiğe alarak dinletme yoluna gitmişti. Bu gelişme, Yunan sağında büyük öfke doğururken, Oruç Reis’e fiili olarak müdahale edilmemesinin sonuçlarının ağır olacağı yazıldı.

Editör: TE Bilisim