Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada etkisi artırmaya devam eden koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısı 51 milyonu geçti. Türkiye’de vakaların artmasıyla şehirler kendi tedbirlerini almaya başladı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında çeşitli şehirlerde sokaklarda sigara içme yasağı getirildi, Ankara ve İstanbul’da ise 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Vakaların artması endişeyi artırırken vatandaşlar arasında koronavirüse yakalanan bir kişinin iyileştikten sonra tekrar koronavirüs olup olmayacağı merak konusu oldu. Mutasyona uğrayıp uğramadığı tartışılan salgın için koronavirüs geçiren biri yeniden yakalanır mı? Korona iki kez bulaşır mı? soruları sorulmaya başlandı. İşte uzmanların verdiği cevaplar…

Koronavirüsü atlatan biri tekrar hasta olabilir mi?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Çin’in Wuhan kentinden çıkan virüsün yapısında ara ara değişiklikler oldu, küçük mutasyonlar geçirdi. İlk baştaki virüsün türevi olan mutasyon, geçirmişi olan ikinci başka virüslere tekrar enfekte olunduğu görüldü. Hastalığı geçirmiş de olsak iyileşmiş de olsak karşılaşmamış da olsak mutlaka mesafe ve maskeye her halükarda dikkat etmemiz gerekiyor. Hastalığı geçirdim bana tekrar virüs gelmez demememiz gerekiyor” diye konuştu.

Koronavirüs geçiren biri yeniden yakalanır mı?

Türk Dâhili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Başkanı da olan Doç.Dr. Melda Türkoğlu da koronavirüs atlatan yeniden korona olur mu sorusuna şu yanıtı veriyor:

“İkinci enfeksiyonu geçirdiği zaman bizim için iki senaryo var. Antikor kanımızda görünmese bile vücudumuzun immün hücreleri bunu hafızasına almış olacak. Örneğin bir kişi tekrardan virüs ile karşılaştığında yeniden hastalığı geçirmeyecek. Bu iyi senaryodur.

İkinci senaryo ise, virüse ikinci kez yakalandığımızda belki mutasyonel bir tipi olacak. Çok daha ağır geçirebilir miyiz? Böyle bir endişe de yaşıyoruz.

Koronavirüs geçirmiş sağlık personellerimiz de bu konuda kişisel koruyucu ekipmanlarını ve sosyal mesafeye dikkat ediyorlar. Herkese de önerimiz budur.

Bir kişinin koronavirüs geçirmiş olması, ikinci kez karşılaştığında vücudunun virüse nasıl cevap vereceğini bilmemesinden dolayı bir güvence yaratmasın. O nedenle enfeksiyonu geçiren kişiler kendilerini yine aynı şekilde dikkat etmeliler.”

Editör: TE Bilisim