TBMM’ye sunulan yasa teklifleri incelendiğinde erken yaşta emeklilik için üç farklı yöntem öne çıkıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt ile EYT teklifi yasalaşırsa, kimleri ne şekilde etkileyeceğini konuştuk.

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, bir süredir gündemin en başında yer alan ‘EYT’ olarak adlandırılan erken yaşta emeklilik bekleyenlerin talepleri ve buna ilişkin görüşler ve modeller hakkında Diriliş Postası’na konuştu. Kurt, “EYT’lilerin en temel talepleri, 1999’da yapılan bu değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesi ve 1999’dan önce çalışmaya başlayanların prim gün sayılarını doldurduğunda yaş şartını beklemeden emekli olabilmelerine imkan tanınmasıdır.” dedi.

EYT İÇİN ÜÇ ÇÖZÜM YÖNTEMİ

EYT ile ilgili üç çözüm yönteminin önerildiğini söyleyen Kurt, bu üç yöntemi kısaca şöyle açıkladı:

“Üç yöntemden ilkine göre, 1969 ve öncesinde doğmuş yani 50 yaşını doldurmuş kadınlar ve 1964 ve öncesinde doğmuş yani 55 yaşını doldurmuş erkekler, 3600 gün pirim ödemişlerse birinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecek. İkinci yöntemde ise yaş şartı kaldırılıyor.

Çalışma günü ve prim sayısı dikkate alınarak emekli olma imkanı getiriliyor. Buna göre 20 yıl çalışan bir kadın ve 25 yıl çalışan bir erkek, ikinci yöntemin yasalaşması halinde emekli olabilecek.

Üçüncü yöntem ise EYT’lilerin de başından beri beklediği ve arzu ettiği bir düzenleme. Buna göre ise 1999 öncesinde işe başlayıp 5 bin gün çalışmış olanların yaş şartına takılmadan emekli olmaları.

Ayrıca basında da yer aldığı üzere EYT’lere yönelik çözüm olabilecek önerilerden birisi de yurtdışında Finlandiya, Almanya gibi bazı ülkelerde örneği olan kesintili erken emeklilik modelidir.”

KİMLERİ KAPSAYACAK?

Kurt, 8 Eylül 1999’da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanların, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi, prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin EYT kapsamına girdiğini anlattı. Bir yasal düzenleme yapıldığı takdirde 08.09.1999 tarihi öncesi işe girmiş olanları kapsayacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim